Plenković: Vlada prati slučaj “Uljanik Grupe“

Preporučujemo

Stanje u brodogradilištima “Uljanik“ i “3. maj“, zbog drugog dana štrajka radnika “Uljanik grupe“ zbog neisplaćene plaće za srpanj/jul, hrvatski premijer Andrej Plenković je ocijenio ključnom gospodarskom, socijalnom, ali i političkom temom, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je istaknuo kako Hrvatska vlada prati razvoj situacije u “Uljanik grupi“, koja zapošljava oko 4.500 radnika, te kako su Ministarstvo gospodarstva i Ministrastvo finacija u stalnom dijalogu oko tog slučaja.

- -

Podsjetio da je Vlada u siječnju/januaru ove godine u dogovoru sa Europskom komisijom (EK) dala jamstva vrijedna preko 700 milijuna kuna, kao kredit za sanaciju poslovanja, što je omogućilo poslovanje Uljanika u posljednih sedam mjeseci.

“Želim reći da je riječ o privatnoj kompaniji, da je odgovornost za njezino poslovanje prije svega na upravi te kompanije. Mi želimo da se pomogne radnicima i kompaniji po hrvatskim zakonima, ali da bude u skladu i sa europskim propisima o državnim potporama koji su nas obvezujući“, kazao je Plenković.

Premijer je poručio kako su pomorstvo i brodogradnja važni za Hrvatsku zbog postojanja duge tradicije, s obzirom da su hrvatska brodogradilišta 80-ih godina prošlog stoljeća bila na trećem mjestu na svjetskoj ljestvici proizvođača brodova.

“Danas smo na svjetskoj ljestvici brodograđevne proizvodnje otprilike deseti sa udjelom 0,33 posto, a u europskim razmjerima Hrvatska je na trećem mjestu sa udjelom 21,4 posto“, kazao je Plenković.

U posljednjem desetljeću brodogradnja je na zaposlenost utjecala, što direktno što indirektno, sa dva do pet posto zaposlenih, te u BDP-u sa 0,8 do 1,8 posto, a u izvozu sa 10 do 15 posto.

Plenković je upozorio kako je velik broj srednjih i malih poduzeća, zbog složenosti brodograđevne industrije, pod ugovorima direktno vezan za brodogradnju.

Od stjecanja samostalnosti, hrvatska brodogradnja je sanirana sa 31,3 miljiarde kuna, a u toj sanaciji su sudjelovali država i drugi dionici otpisom potraživanja ili odricanjem imovine za pomorska dobra od strane samih brodogradilišta u iznosu od 7,8 milijardi kuna.

Veliki proces restrukturiranja vodio se uoči hrvatskog ulaska u EU, kada je došlo do promjene strukture vlasništva brodogradilišta u Splitu i “3. maja“, a Uljanik tada nije bio u poteškoćama kao danas.

Krajem 2017. godine okončano je razdoblje dozvoljenih državnih poticaja na ime doprinosa restrukturiranja brodogradilišta.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio kako će se danas održati pregovori sa Upravom Uljanika u svrhu iznalaženja sredstava za isplate plaća radnika, kao i o održivosti programa restrukturiranja u dijalogu sa Europskom komisijom, prije svega vodeći se interesima održivosti radnih mjesta, funkcioniranjem hrvatskog gospodarstva u okviru postojećih zakona i propisa.

Radnici “Uljanik grupe“ danas su drugi dan u štrajku na ulicama Pule. Traže ostavku postojeće Uprave, postavljanje novih ljudi koji će profitabilno voditi Uljanik te isplatu zaostale plaće za srpanj/jul.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...