Počelo probijanje tunela Hranjen (5.550m), najdužeg u Bosni i Hercegovini

Preporučujemo

Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde. O izgradnji ovog tunela počelo se govoriti još šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se rodila ideja o spajanju Sarajeva i Goražda savremenom putnom komunikacijom.

Radi se o nekadašnjoj trasi uskotračne pruge koja je od Sarajeva preko Pala i dalje dolinom rijeke Prače išla prema Višegradu i Goraždu. Priča je reaktivirana početkom osamedestih godina, kada se ukidala uskotračna pruga. Međutim, “Ćiro” je ukinut, ali savremena cesta, pa tako i tunel, nikada do sada nisu izgrađeni.

Vlada Federacije BiH 2018. godine preuzela je projektnu dokumentaciju za izgradnju tunela Hranjen od kantonalne direkcije za puteve Bosansko-podrinjskog kantona te je osigurala sredstva za izgradnju tunela iz dobiti BH telecoma.

Do sada se većina puta od Sarajeva do Goražda odvijala preko teritorije Republike Srpske.

Tunel Hranjen skraćivat će put između Sarajeva i Goražda za oko 40 kilometara. Umjesto dosadašnjih 95 kilometara preko Rogatice i Romanije ili više od 100 kilometara preko prevoja Rogoj i Foče, put do Goražda će biti skraćen na svega 57 kilometara preko Pala i Prače. Skoro cijelom svojom dužinom ranije ceste išle su preko teritorije RS-a, dok će nova cesta preko Pala i Prače biti oko 32 kilometra preko teritorije RS (Sarajevo – Prača) i 25 kilometara preko teritorije Federacije BiH (Prača – Goražde).

Vrijednost radova povjerenih preduzeću “Euro-Asfalt”, tokom kojih treba biti izgrađen tunel Hranjen, iznosi 81.899.883 KM, od čega je 70 miliona KM osigurano iz dobiti BH Telecoma, a ukupna vrijednost radova je 190 miliona KM.
Po okončanju, tunel Hranjen bit će najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini. Rok za završetak radova je 2021. godina.

Pored povezivanja Sarajeva i Goražda, ovaj put će biti i najkraća veza Sarajeva prema Sandžku, Crnoj Gori i Srbiji.

(Index.ba)

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...