Počinje plasman proizvoda Bosnalijeka na tržište Turske

Preporučujemo

Najveće farmaceutske kompanije Bosne i Hercegovine i Republike Turske, Bosnalijek i Abdi Ibrahim, ozvaničile su u Sarajevu Ugovor o poslovnoj saradnji, kojim je definiran plasman proizvoda Bosnalijeka na tursko tržište.

Ovom prilikom, Bosnalijek su posjetili članovi Uprave kompanije Abdi Ibrahim – Süha Taşpolatoğlu, generalni direktor, Köksal Ülgen, član Uprave za inostrana tržišta, Sevgi Özalp, direktorica Razvoja poslovanja i Serdar Gülpinar, direktor Predstavništva u BiH. Potpisani ugovor se odnosi na plasman lijeka Lysobact i dodataka prehrani na bazi lizozima na tržište Turske. Prema ugovorenim uslovima saradnje, prodaju i promociju ovih proizvoda na turskom tržištu provodit će kompanija Abdi Ibrahim.

- -

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe kako Bosnalijek nastavlja sa poslovnom politikom izgradnje i osnaživanja svoje pozicije na najzahtjevnijim inostranim tržištima. Upravo iz tog razloga, jedan od strateških ciljeva bio je ulazak Bosnalijeka na tržište Turske, kako bi jedinstvene proizvode na bazi lizozima učinili dostupnim i stanovništvu Turske.

„Tržište lijekova u Republici Turskoj je među 20 najvećih na svijetu i jedno od najznačajnijih tržišta za poslovanje svih svjetskih kompanija. Zato smo već dugo vremena radili na ispunjavanju zahtjevnih regulatornih uslova i jedna smo od rijetkih, ako ne jedina kompanija iz naše regije, koja je uspjela da certificira proizvodne pogone i registrira lijekove u Turskoj. Posebno smo sretni i ponosni na ovo ostvarenje i što ćemo u Turskoj imati priliku ponuditi naše jedinstvene proizvode pod nazivom Lysobact te dodatke prehrani na bazi lizozima. Bosnalijek je svjetski lider kada su u pitanju lijekovi na bazi lizozima i Turska predstavlja jedan veliki izazov za nas jer je jedno od najvećih svjetskih tržišta što se tiče proizvoda za liječenje grlobolje i istovremeno je veoma kompetitivno, zahtjevno i strogo regulirano. Zbog činjenice da ćemo sarađivati sa najvećom farmaceutskom kompanijom i liderom na tržištu Turske, kompanijom Abdi Ibrahim, polažemo nade da ćemo uspjeti da ostvarimo visoku poziciju kao što smo to uspjeli ostvariti i u drugim zemljama gdje poslujemo te da postanemo lider u kategoriji farmaceutskih proizvoda za grlobolju. Ponosni smo što je kompanija Abdi Ibrahim u Bosnalijeku prepoznala partnera i našu saradnju želimo širiti i unapređivati. Činjenica da u Turskoj uspijevamo da registriramo i plasiramo proizvode dokazuje visok stepen konkurentnosti Bosnalijeka, koji je rezultat poslovne izvrsnosti vlastitog centra za razvoj proizvoda i tima koji uspješno realizira nove projekte. Trenutno poslovanje u 28 država na četiri kontinenta planiramo dalje širiti jer u najavi imamo zaključenje poslova na novim teritorijama od kojih se očekuje da u budućnosti budu generator rasta kompanije i širenja poslovanja na teritorije gdje proizvodi Bosnalijeka ranije nisu bili prisutni. Partnerstvo dvije najveće farmaceutske kompanije iz BiH i Turske sigurno će doprinijeti i daljnjem jačanju odnosa dvije prijateljske države“, rekao je Uzunović.

Süha Taşpolatoğlu, generalni direktor kompanije Abdi Ibrahim, kaže kako je ova kompanija, vodeća na tržištu Turske više od 21 godinu, posvećena pružanju najkvalitetnijih proizvoda potrošačima te da su jako zadovoljni što su im se putevi ukrstili sa Bosnalijekom, koji dijeli istu strast da liječi i poboljšava zdravlje ljudi.

„Lysobact je, zajedno sa ostalim proizvodima na bazi lizozima, tokom  prethodnih godina dokazao svoje farmakoterapijske prednosti na drugim tržištima. Zadovoljstvo nam je što ćemo omogućiti da naučno dokazani inovativni proizvodi budu dostupni stanovništvu u Turskoj. BiH i Turska imaju snažno prijateljstvo, bliske političke i ekonomske veze. Naši timovi su od prvog susreta osjetili snažnu povezanost koja je prerasla u snažno partnerstvo. Obje zemlje uglavnom dijele zajedničku kulturu, a Turska je kroz stoljeća bila glasni zagovornik dobrobiti bosanskohercegovačkog naroda. Partnerstvo naših kompanija će doprinijeti ovom naslijeđu i biti primjer drugima koji dolaze“, poručio je Taşpolatoğlu.

- -

On je naglasio da je opredjeljenje kompanije Abdi Ibrahim da u Tursku donese najbolje proizvode za koje je naučno dokazano da poboljšavaju i održavaju zdravlje ljudi. U tom smislu, strateški ćemo tražiti mogućnosti da naše trenutno partnerstvo sa Bosnalijekom proširimo izvan Turske.

Nakon radnog sastanka, predstavnici Uprave kompanije Abdi Ibrahim obišli su proizvodne pogone Bosnalijeka, uključujući nedavno otvorene moderne laboratorije kontrole kvaliteta i razvojni centar. Zajednička je ocjena kako postoji veliki potencijal za dodatno unapređenje saradnje dvije kompanije, naročito u pogledu nastupa na tržištima gdje Bosnalijek ranije nije poslovao, a na kojim je kompanija Abdi Ibrahim izgradila snažnu poziciju – saopćeno je iz Bosnalijeka.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...