Oglasio se na Twitteru

Martnes je sada detalje tog razgovora objavio na svom zvaničnom Twitter nalogu.

“Razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o njegovim planovima za BiH. Dotakli smo se i optužbe da Schmidt nije prekinuo obilježavanje neustavnog dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim u sadašnjem obliku.

Schmidt je najavio: “9. januara više se neće održavati ovako (godine). To što su u ovom događaju učestvovali i državni dužnosnici bit će zadatak tužitelja”.

Schmidt je rekao da je prije 9. januara imao dva intenzivna razgovora s organizacijom “Majke Srebrenice” i “složili smo se da oni koji su na državnim funkcijama, a još uvijek prisustvuju tim ilegalnim proslavama, moraju biti procesuirani”.

Govoreći o dvojici srbijanskih časnika Armije BiH za koje se kaže da su nazočili proslavi u Istočnom Sarajevu u civilu, Schmidt je rekao: “Sada je red na javnog tužitelja da djeluje. Ako bude potrebno, mi ćemo pratiti i tražiti slučaj koji treba procesuirati.”

Schmidt je dodao: “Proslava 9. januara je nezakonita, zbog čega državnim službenicima nije dopušteno prisustvovati. Ako to učine, moraju postojati posljedice.” Upitan bi li tom logikom morao smijeniti i predsjednika RS-a Milorada Dodika, Schmidt je odgovorio izbjegavajući:

“Teoretski da. Ali praktično pitanje je: Šta to rješava?” Suočavanje s takvim pitanjima (smjena izabranih dužnosnika poput Dodika) je “zajednička zadaća međunarodne zajednice”, rekao je Schmidt.

Međutim, gospodin Schmidt također je naglasio da Republika Srpska naravno ima pravo na nacionalni dan – ali takav dan mora biti inkluzivan, dakle mora uključivati ​​manjine u RS.

Više – i o pitanju odnosa Visokog predstavnika i bošnjačke elite, putem F.A.Z. (Napomena: Intervju je obavljen prije više od dva tjedna, ali ga nisam imao vremena prije toga zapisati).