Pod plaštom pandemije u centru Vladimir Nazor zapošljavaju administraciju

preporučujemo

–    Niti jedna osnovna škola nema administrativnog radnika, pa čak ni one škole koje to po zakonu moraju imati – škole sa preko 800 učenika. Ali pojedini članovi Komisije koja predlaže ministru davanje saglasnosti za konkurse smatraju da Centru treba dati još jedno mjesto za uhljebljivanje dok pandemija hara Centrom i dok je preko 10 radnika Centra na bolovanju i bori se protiv opakog virusa. Interesantno je šta će reći aktuelna ministrica za odgoj i obrazovanje, kadar NiP-a, i hoće li podleći političkim i pritiscima interesenih grupacija? Šta  će reći o svemu reći i predsjednik te partije? Da li učenicima trebaju nastavnici i stručni saradnici ili administrativni radnici? Hoće li se administrativni radnik brinuti o mentalnom zdravlju učenika i radnika u Centru? – poručio je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro.

Ministrica se ne javlja, a direktorica JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” Maida Idrizović ne vidi ništa sporno u tome. U kratkom razgovoru nam je poručila da ne želi polemisati i da će sve biti javno i transparentno. Potrebu za administrativnim radnikom vidi u činjenici da u sklopu ustanove egzistiraju predškolski i školski odgoj.

Opravdanje je i činjenica da je to radno mjesto već postojalo i da je radnica otišla u penziju. Iz Sindikata su već prozivali ovu ustanovu i kantonalno ministarstvo jer su prošle godine također u vrijeme kada se Sarajevo zatvaralo zbog pandemije imenovali pomoćnika direktora. Na poziciju je došao bivši direktor ustanove Zulfo Ahmetović koji prije toga nije imao pomoćnika. Mnogi su sumnjali da je to nagrada za “presvlačenje” iz SDA u dres NIP-a.

Tadašnji ministar, inače kadar SBB se pravdao da nije imao tačne informacije od školskog odbora koji su tada uglavnom činili kadrovi bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića. U to je teško povjerovati jer je direktorica kadar SBB-a, a partnerski odnosi se izgleda opet  obnavljaju. Kada je riječ o administrativnom radniku, iz Sindikata tvrde da je nekad davno to radno mjesto otvoreno kako bi se zaposlila žena od vozača u Ministarstvu obrazovanja.

Najnovije

Počela ekshumacija ljudskog kostura nađenog pri kopanju mezara u Doboju

Ekshumacija na mjesnom groblju koje se nalazi u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac započela je jutros, nakon što su prije...