Podignuta optužnica protiv Slobodana Ćurčića za zločin nad Bošnjacima u Foči

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slobodana Ćurčića, rođenog 1970. godine u Foči, nastanjenog u Crnoj Gori.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika VRS, tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

Također, optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti te lično počinio silovanje jedne osobe.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 13 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem oko 50 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

Devet zemalja NATO-a podržava članstvo Ukrajine u Alijansi

Predsjednici srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja članica NATO-a oštro su osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i podržali težnje Ukrajine...