Podignuta optužnica za ratne zločine na području Konjica

Preporučujemo

Dvojica optuženih terete se kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

- -

-Grbavac Zdenka, rođenog 1967. godine u Sarajevu,

-Šimunović Željka, rođenog 1964. godine u Konjicu.

 Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH u svojstvu pripadnika HVO Konjic, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Bradine, Konjica i okoline, osobno i izravno, sudjelovali u počinjenu ratnog zločina, tako što su naoružani automatskim oružjem, iz kolone zarobljenih civila srpske nacionalnosti u centru mjesta Bradina, izdvojili trojicu zarobljenih civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, zarobljene civile potom su odveli u pravcu pravoslavne crkvi u Bradini, te je optuženi Grbavac Zdenko,u dvorištu jedne kuće, pucajući iz vatrenog oružja, osobno ubio navedenu trojicu muškaraca srpske nacionalnosti.

- -

Optuženi Šimunović Zdenko, tereti se da je zajedno sa drugim osobama sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

 Optuženi se terete da su svojim radnjama počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...