Dvije osobe porijeklom iz BiH osuđene u Njemačkoj zbog podrške teroristima

preporučujemo

Trojica simpatizera teorističke grupe Džunud al Šam koji su se borili u Siriji osuđeni su jučer na Okružnom sudu u Minhenu.

Kako izvještavaju njemački mediji, dvojica su porijeklom iz BiH, dok je jedan s Kosova. Svoje aktivnosti provodili su iz okoline Nirmberga, a osuđeni su i za ilegalno posjedovanje automatskog oružja.

Prvooptuženi je dobio tri godine za pomaganje terorističkoj grupi u Siriji, dok su dvojica pomagača osuđeni na po godinu i deset mjeseci jer su mu u tome pružili pomoć.

Tokom procesa, dokazano je da su ova trojica osuđenika u Siriji 2014. logistički podržali grupu Džunud al Šam u borbi protiv sirijske vlade tako što su im poslali dva vozila. Takođe, dokazano je i da su u julu 2013. godine sami boravili na sirijskom ratištu i da su tom prilikom nosili automatsko oružje.

Dio optužnice da su ovoj grupi poslali ambulantno vozilo odbačen je, jer je odbrana uspjela u spise uvrstiti mogućnost da je vozilo iz Bajerna 2014. godine poslano kao dio humanitarne pomoći Sirijcima.

Suđenje je počelo u novembru prošle godine, a trojica optuženika branili su se šutnjom, tako da je, kako pišu mediji, ostala zagonetka kako su se trojica upoznali i na koji način su stupili u kontakt sa ovom terorističkom grupom, pišu Nezavisne novine.

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...