Pokret „Odgovor” predložio posebnu listu za Posavinu za bolji izborni rezultat u RS-u

Preporučujemo

Uoči sastanka probosanskog bloka u Prijedoru, koji, između ostalih čine SDA, SBiH, HDZ 1990, BPS, HSP BiH i drugi, iz Pokreta „Odgovor” su predložili formiranje izdvojene liste za Bosansku Posavinu, kako kažu zbog ‘izborne matematike’ i boljeg izbornog rezultata.

„Smatramo da je potrebno uspostaviti hrvatsko-bošnjačku listu za izbornu jedinicu Vukosavlje, Bosanski Brod, Modriča i Derventa, koja bi jedina izašla na izbore, uz podršku oba probosanska bloka. Koaliciju bi formalno činile lokalne političke stranke, kao i politički subjekti koji okupljaju Hrvate-povratnike, uz pravo bošnjačkih političkih stranaka da imaju svoje kandidate na listi. S druge strane, hrvatske stranke bi imale pravo predložiti svoje kandidate na liste probosanskog bloka u drugim izbornim jedinicama”, kazao je lider Pokreta Ćamil Duraković.

- -

„Prvi razlog za postojanje izdvojene liste jeste mogućnost ostvarivanja više mandata. Šira javnost ne razumije način raspodjele mandata u Narodnoj skupštini, ali suština je sljedeća: Bošnjaci i Hrvati zajedno mogu ostvariti mandat u ovoj izbornoj jedinici, ali ako bi to učinili u nekoj široj listi za prostor cijele RS – osvojenim mandatom bi štetili mogućnosti da lista dobije dodatni mandat kroz kompenzacijske ili dopunske mandate. To je prosta matematika. Hrvati-povratnici imaju snažnu zastupljenost tu, Bošnjaci imaju Vukosavlje gdje smo od 2012 do 2016. godine imali načelnika iz SDA, u Modriči je veoma dobro organizovan lokalni SDP. Napravimo Bošnjačko-hrvatsku listu za Posavinu, koja će tamo djelovati jedinstveno da uzmemo taj mandat, onda ćemo lakše raditi u drugim dijelovima RS-a”, dodao je Duraković.

„Bošnjačko-hrvatska lista za Posavinu bi onda formalno mogla predložiti Hrvata-kandidata za predsjednika RS-a, te bismo uz pobjedu našeg bloka za funkciju potpredsjednika iz reda Bošnjaka imali dva od tri čovjeka u vrhu entiteta RS”, napominje Duraković.

Uz postojanje jedinstvene liste na prostoru cijele RS koja bi prešla izborni prag – kao što je bio slučaj sa Domovinom 2014. godine, takva lista bi mogla računati na direktne mandate u prijedorskoj, dobojskoj i zvorničkoj regiji, uz dva dodatna kompenzacijska mandata. Izdvojena lista za Posavinu bi tako ostvarila još jedan mandat, te bi mogli formirati zajednički klub koji bi tako imao najmanje šest zastupnika u NSRS.

(Index.ba)

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...