Policija u Indoneziji ubila jednog od najtraženijih militanata povezanih s ISIL-om

preporučujemo

Snage sigurnosti Indonezije saopćile su kako su tokom akcije protiv terorizma pripadnici policije i vojske ubili Alija Kaloru, jednog od najtraženijih militanata Indonezije povezanog i s djelovanjem tzv. Islamske države u ovom dijelu Azije.

Pripadnici vojnih i policijskih snaga Indonezije sproveli antiterorističke akcije protiv ekstremista u džunglama otoka Sulawesim, a među ubijenim se našao upravo i Kalora.

Ovu informaciju je potvrdio general Farid Makruf te je naglasio kako je Jaku Ramadan drugi identifikovani ekstremista kojeg su ubile snage sigurnosti.

“Ali Kalora je bio najtraženiji terorista i vođa grupe indonezijskih mudžahedina koji tvrde da su odani ISIL-u”, rekao je Makruf.

Mudžahedini iz istočne Indonezije u posljednjem periodu preuzeli su odgovornost za nekoliko ubistava policajaca i kršćanske manjine u ovom dijelu države.

Kalora je izbjegavao hapšenje više od jedne decenije, a vodstvo terorističke grupe preuzeo je od Abu Wardaha Santosa kojeg su snage sigurnosti ubile 2016. godine.

Mreža terorista u ovom dijelu Indonezije postoji već dugo, a 2014. godine su obećali vjernost zvaničnicima tzv. Islamske države.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...