Pomjereni rokovi za realizaciju aktivnosti na reorganizaciji zdravstvenog sistema u KS

Preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj održali su jučer sastanak sa direktorima zavoda zdravstvenog osiguranja i hitne pomoći, JU Dom zdravlja Samirom Turkovićem, Ademom Zalihićem i Fuadom Husićem, te predstavnicama Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Ovom prilikom, razgovarano je o konkretnim aktivnostima na reorganizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, koji su na sastanku početkom augusta precizno definisani i postavljeni.

Iako je najavljeno da će od 1. septembra svi centralni domovi zdravlja raditi do 22 sata, a ostali do 20 sati, to se do sada nije realizovalo, jer se još nisu izradili pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta i radnom vremenu, čime će se stvoriti svi potrebni pravno – formalni uslovi za uvođenje dužeg rada.

- -

Na sastanku je dogovoreno i da će Hitna pomoć ustupiti prostorije Domu zdravlja za potrebe dežurstava pedijatara, zbog čega će ministrica Ademaj formirati komisiju koja će biti zadužena za uspostavljanje potrebnih uvjeta za rad pedijatara u ovim prostorijama.

Premijer Zolj je izrazio svoje nezadovoljstvo jer nisu realizovane najavljenje aktivnosti u predviđenom roku, te je insistirao da se ubrzaju  procedure kako bi se konačno definisao “put pacijenta” kroz zdravstveni sistem Kantona Sarajevo.

Istakao je da je bolja organizacija primarne zdravstvene zaštite neophodna i u interesu građana Sarajeva.

“Svi koji imaju djecu znaju kakav je problem kada dijete, recimo, dobije temperaturu u noćnim satima. Obično su roditelji u takvim situacijama odmah išli u KCUS, a sad ćemo im omogućiti da tu uslugu imaju u prostorijama Hitne pomoći. Na ovaj način nastojimo rasteretiti tercijarnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je premijer Zolj.

- -

Dodao je kako je cilj reorganizacije rada zdravstvenih ustanova prvenstveno smanjiti gužve u domovima zdravlja, poboljšati uslugu, te stvoriti uvjete za bržu intervenciju.

S obzirom da je konstatovano da Komisija Ministarstva zdravstva KS nije pripremila Uputstvo o  “putu” pacijenta kroz zdravstveni sistem do kraja ovog mjeseca, predloženo je da se taj rok prolongira na 22. oktobar.

Ponovljeno je kako uputstvo treba biti obavezujeće za sve.

S obzirom na to da nadležno Ministarstvo nije poduzelo odgovarajuće aktivnosti, dogovoreno je  kako treba uraditi cjelokupan Plan reorganizacije te da ga  do kraja oktobra dostavi na razmatranje i usvajanje Vladi Kantona Sarajevo, nakon čega bi bio upućen u skupštinsku proceduru.

Na sastanku je bilo riječi o učestaloj zloupotrebi bolovanja, te je poručeno kako Dom zdravlja i Zavod zdravstvenog osiguranja kontinuirano prate i vrše kontrole bolovanja.

“I dalje mislim da se previše čekalo na poduzimanje konkretnih poteza, i sve je moglo biti urađeno ranije. Ovo se mora završiti do kraja oktobra jer korisnici zdravstvenih usluga ne smiju više čekati“, naglasio je na kraju premijer Zolj.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...