Ponovo odgođeno suđenje Zdravku Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama

Preporučujemo

Zbog nedolaska optuženog Nikija Artura Vuksana i njegovog advokata Ksenije Vržine, na osječkom Županijskom sudu ponovo je odgođeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te još pet lica…

… optuženih da su u okviru zločinačkog udruženja iz Nogometnog kluba “Dinamo” izvukli oko 200 miliona kuna (oko 50 miliona KM).

Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović rekao je da će Vuksanu biti imenovan advokat po službenoj dužnosti, a sud će dati nalog za njegovo privođenje na iduću raspravu, jer nije opravdao današnji nedolazak, a takvo se ponašanje, kako ističu, ne može tolerisati.

Advokat Vržina opravdala je svoj nedolazak zdravstvenim tegobama, utvrđenima na pregledu od 26.marta te je naknadno dostavila podnesak, u prilogu kojeg je i nalaz zdravstvenog pregleda, iz kojeg proizlazi da nije sposobna pristupiti na današnju i sutrašnju raspravu, dodao je Mitrović.

Vijeće je stoga odgodilo ročišta zakazana za 27. i 28. mart, a nova glavna rasprava najavljena je za 3. april.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinamo”, koje je na osječkom sudu započelo početkom marta 2021. godine, do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je optuženima pročitana optužnica, nakon čega je uslijedila dugotrajna pauza zbog bijega Zorana Mamića u BiH te procedure traženja njegovog izručenja, što su vlasti BiH u konačnici odbile.

Posljednji put ročište je odgođeno 6. februara zbog zahtjeva obrane obrane za premještanje predmeta na Županijski sud u Zagrebu, što je odbio Visoki kazneni sud RH.

Uz Zdravka i Zorana Mamića te Vuksana, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović te preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale optužene organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih firmi, iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo tereti optužene da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK “Dinamo” neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...