Popov: Dodikova opasna retorika nailazi na prešutnu saglasnost Beograda

Preporučujemo

Direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocijenio je danas da je za predsjednika bh. entitata Republike Srpske (RS) Milorada Dodika priča o ujedinjenju sa Srbijom postala politička mantra koju ponavlja zbog unutrašnjih potreba ali i dodao da je to opasna retorika koja nailazi na prešutnu saglasnost Beograda.

“Priča o ujedinjenju sa Srbijom je kod njega postala mantra koju ponavlja prije svega zbog unutrašnjih potreba, kako bi homogenizovao Srbe i pokazao se kao njihov tobože najveći zaštitnik time što obećava ujedinjenje u kontekstu predstojećih izbora”, kazao je Popov za agenciju Beta.

- -

Prema njegovim riječima, takva Dodikova retorika je veoma opasna, jer uvlači i ruski faktor, a Rusiji odgovara da se involvira što dublje u prilike u regionu.

“Dakle, pored Turske, uključuje se i Rusija u zbivanja u BiH i samim tim počinje nadmetanje velikih sila u našem regionu”, rekao je Popov, koji je kritikovao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka jer ne koristi svoja široka ovlaštenja i ne sankcioniše političare koji rade na destabilizaciji BiH, već se ponaša kao “obični posmatrač prilika”.

Ocijenio je da Dodikova retorika odgovara i nacionalističkim partijama Bošnjaka i Hrvata.

“To je igranka unutar BiH, koja se dešava zahvaljujući nesavršenosti Dejtonskog sporazuma, jer on nije od BiH napravio građansku i funkcionalnu državu”, kazao je Popov.

- -

Prema njegovim riječima, još veći problem predstavlja činjenica da to što Dodik govori nailazi na prešutnu saglasnost Beograda, koji računa da bi gubitak Kosova mogao kompenzovati pripajanjem Republike Srpske Srbiji.

“To je opasno razmišljanje Beograda, a Dodik samo doliva ulje na vatru”, upozorio je Popov, prenosi agencija Patria.

U izjavi za Betu Popov je ocijenio i da će Dodik “po svaku cijenu” nastaviti sa pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine, jer to vidi kao jedini način da bi politički preživio.

“On će u ovoj izbornoj godini u BiH sigurno napraviti neke korake ka nestabilnosti te države, kako bi opstao na vlasti i kako ne bi snosio krivične sankcije”, rekao je Popov i dodao da bi stvari izgledale drugačije da sudovi i tužilaštva u BiH rade svoj posao onako kako bi trebalo da ga rade.

Ocijenio je da Dodikova najava da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH može da znači da pokušava da se skloni iz Banja Luke, ali prije može da znači da Dodik želi da sa mjesta člana Predsjedništva BiH nastavi sa destabilizacijom države.

Najnovije

Sjedište federalnog USKOK-a bit će u sarajevskom hotelu koji je oduzet u velikom krivičnom predmetu

Sjedište posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala bit će u bivšem hotelu Emiran (sadašnji...