Poslanici o prijedlogu izmjena Zakona o službi u oružanim snagama

Preporučujemo

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u današnjem nastavku sjednice prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. Predlagač ovog zakonskog akta, kojim se pomaže bolja kadrovska popunjenost trajanjem javnog oglasa za prijem vojnika tokom cijele godine, jeste Savjet ministara, a poslanici će prije prijedloga zakona razmatrati mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH koja nije prihvatila njegove principe.

Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, s mišljenjem Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je utvrdila da prijedlog nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije prihvatila njegove principe. Predlagači ovog zakonskog akta su poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju negativan izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standardima.

Predlagači rezolucije su poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.

Poslanici će razmatrati i izvještaje komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Šerifa Špage povodom rasprave o prijedlogu zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kao i izvještaj komisije o nastojanju za postizanje saglasnosti o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske.

 

 

Na dnevnom redu, objavljenom na zvaničnoj stranici parlamenta BiH, je i prijedlog poslanika Šemsudina Mehmedovića o nacionalnoj strukturi rukovodstva, policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i poštovanju zakonskih odredaba o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti.

Predviđeno je i da se poslanici izjasne o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Najnovije

Bandić uputio otvoreno pismo UO PIC-a i UN-u i upozorio na pristrasno djelovanje Schmidta

Član Glavnog odbora Stranke za BiH i šef kluba zastupnika te stranke u Skupštini KS Muamer Bandić uputio je...