Postignut dogovor između Energoinvesta i Transportgasa Srbija

preporučujemo

Energoinvest je 24. septembra uz podršku novoimenovane Uprave BH Gasa uspio da postigne dogovor i potpiše Sporazum o okončanju poslova transporta gasa sa srbijanskim tranporterom Transportgas Srbija zaključno sa 1.4.2021. godine, tj. od dana kada je BiH snabdijevanje gasom prešla na Turski tok.

Prema odredbama Sporazuma, srbijanski transporter Transportgas Srbija je prihvatio da vrati 896.000 dolara, tj. 1.499.107,46 KM koje je prethodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od 1. aprila do 31. augusta 2021. godine, saopćio je Energoinvest.

– Ovom prilikom Energoinvest ističe korektnost i poslovni fer odnos koji je srbijanski transporter pokazao. S obzirom na velike turbulencije i porast cijena gasa na svjetskom tržištu koje se dešavaju posljednjih mjeseci, ovaj novac će biti prvenstveno usmjeren na amortizaciju porasta cijena gasa za potrošače u FBiH. Ovdje se radi i o novcu građana – potrošača gasa u FBiH, koje je predhodna uprava BH Gasa samoinicijativno i neopravdano uplatila Transportgasu Srbija – saopćili su iz Energoinvesta.

Dodaju da istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je također ispostavljen zahtjev za povrat 1.019.301,60 dolara tj. 1.705.404,72 KM.

– Nažalost, s obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, Energoinvest će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovog novca kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo – saopćeno je.

Energoinvest, kako dodaju, ujedno koristi priliku da obavijesti javnost da je snabdijevanje potrošača gasom potpuno uredno i prema planiranim količinama, te ne postoje nikakvi razlozi za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, što se zadnjih dana izraženo dešava navođenjem izjava i plaćenih članaka od “samozvanog eksperta za gas”.

– Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom utjecaju Turskog toka na cijene i stabilnost snabdjevanja gasom, jer on predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utječe na cijene gasa – saopćili su iz Energoinvesta.

Najnovije

U Ljubljani novi protesti protiv mjera i Covid propusnica

Više hiljada demonstranata opet je u srijedu popodne u Ljubljani protestovalo protiv protivepidemijskih mjera vlade Janeza Janše, posebno obaveznih...