Utrostručen prijem pacijenata u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Preporučujemo

Tokom prethodnog vikenda utrostručen je broj pacijenata koji su pomoć zatražili od ljekara u Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla.

– Pacijenti su djeca predškolskog uzrasta. Javljaju se zbog stomačnih problema, odnosno zbog povraćanja i proliva. U protekla tri mjeseca imamo takve slučajeve, ali je posljednjih dana došlo da naglog povećanja broja pacijenata. Djeca dolaze iz svih gradova i općina Tuzlanskog kantona, izuzimajući Sapnu i Čelić, i trenutno nismo utvrdili izvor zaraze – kaže dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

U UKC-u Tuzla, prema njenim riječima, trenutno je hospitalizirano osam pacijenata inficiranih koronavirusom i sedam majki pratilja. Važno je napomenuti da su u Klinici za dječije bolesti hospitalizirana ili dolaze djeca koja su onkološki pacijenti ili koja imaju transplantirane organe.

– Apelujem na primarnu zdravstvenu zaštitu da povede računa prilikom trijaže koju će djecu poslati nama, a koju u druge ustanove. Može se dogoditi da se dijete koje ima bezazlen problem eventualno zarazi. Imamo podršku menadžmenta UKC-a Tuzla, imamo stručan tim i situacija je pod kontrolom, ali moramo imati razumijevanje svih – ističe Osmančević.

Virus zbog kojeg se djeca javljaju u Kliniku za dječije bolesti UKC-a Tuzla prisutan je skoro tri mjeseca.

– Pouzdano znamo da nema dodirnih tačaka sa koronavirusom. Vršili smo virološke pretrage kod svih naših pacijenata, ali nismo utvrdili šta je izvor zaraze. Sve to smo primijetili u ljetnom period i odmah smo angažovali mikrobiologe i epidemiologe. Radili smo PCR testove kod djece, imunološke pretrage i druge analize, i rezultati su bili negativni. Ono što je kod ovog virusa potpuno drugačije u odnosu na ljetne viroze je da djeca imaju simptome teškog stepena dehidracije te da nadokadu tekućine vršimo venskim putem. Pretpostavljamo da se virus ne širi unutar porodice, kreće sa povišenom temperaturom i prisutan je tri do pet dana – kaže Osmančević.

Priliv djece se povećava u večernjim satima, a menadžment UKC-a Tuzla zatražio je od higijensko-epidemioloških službi svih domova zdravlja na području Tuzlanskog kantona da reaguju i analiziraju uzorke hrane i vode u svim predškolskim ustanovama. Na kraju doktorica Osmančević je istakla kako nema prostora za paniku, ali da roditelji i staratelji moraju biti oprezni.

Najnovije

Građani Mitrovice čuli “jaku eksploziju”, policija – u pitanju pirotehnika

Građani sjeverne Kosovske Mitrovice su nešto iza 22 sata čuli jaku eksploziju. Kako za N1 je rekao zamjenik komandira...