Potpisan Sporazum za izgradnju kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života

preporučujemo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač u utorak 27. avgusta ove godine potpisali su Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na poslovima izgradnje kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života.

Radi se o izgradnji kružnog toka kojim će se poboljšati provoznost i funkcionalnost raskrsnice, te rasteretiti saobraćaj iz pravca naselja Pofalići, obzirom na svakodnevne gužve u jutarnjim i popodnevnim satima na ovom lokalitetu.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je posebno konstruktivnu ulogu Zavoda za planiranje KS u pripremnoj fazi, budući da se radilo o izuzetno složenom lokalitetu sa aspekta planske dokumentacije. Dodatni problem predstavljala je i opterećenost zone mrežom podzemnih instalacija u čemu je značajan doprinos pružilo KJKP „Sarajevogas“.

Općina Novo Sarajevo je  osim izrade kompletne projektne dokumentacije, izvršila i pripremanje zemljišta u smislu rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, nakon čega je po sticanju svih neophodnih uslova i dobivanja potrebnih saglasnosti komunalnih preduzeća, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, koju je ovom prilikom potpisao načelnik Nedžad Koldžo.

– Sporazum obezbjeđuje osnovnu finansijsku konstrukciju za konačni početak izgradnje kružnog toka i prve faze rješavanja saobraćajnih problema na ovom lokalitetu koji se nalazi na jednoj od primarnih gradskih saobraćajnica, istakao je općinski načelnik.

Direktor direkcije za puteve KS  Selmir Kovač izrazio je zadovoljstvo što su se konačno stekli uslovi za realizaciju ovog kapitalnog projekta, te se nakon provedene procedure javne nabavke za odabir izvođača očekuje i početak radova.

Predstavnik projektantske firme „Aber design“ Ajis Berković pojasnio je da kružni tok zadovoljava najveće kriterije po pitanju provoznosti teških teretnih vozila, autobusa, sa ciljem da se olakša prolaznost istih kroz kružni tok, te poveća bezbijednost saobraćaja na istom.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...