Potpisani ugovori za pomoć održivom povratku

Preporučujemo

Općina Novi Grad Sarajevo niz godina provodi projekat podrške održivom povratku na prijeratna prebivališta. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojeno 120.000 KM.

Realizacija projekta ozvaničena je današnjim potpisivanjem ugovora sa 23 korisnika – udruženja i pojedinca, a u narednim danima bit će potpisano još devet memoranduma sa udruženjima i općinama čiji se projekti odnose na izgradnju infrastrukturnih projekata.

- -

Motokultivator za povratnike u Drinsko kod Višegrada

Među potpisnicima ugovora bio je i Ramiz Gušo, povratnik, ali i predsjednik Udruženja za povratak u Drinsko, mjesto kod Višegrada. On se u rodno mjesto vratio 2003. godine. Kaže da povratnici u ovu višegradsku mjesnu zajednicu lijepo žive. Izgradili su džamiju, ogradili sva groblja i izgradili spomen – obilježje šehidima i poginulim mještanima ovog područja. Svaka pomoć puno im znači.

„Ova Općina prednjači u mnogim projektima pa i u podršci održivom povratku. Pomoć će puno značiti našim povratnicima u Višegrad, jer smo nabavili motokultivator koji će moći koristiti svi povratnici. Od samog povratka Općina Novi Grad nas prati donacijama, a imamo donaciju i od Federalnog nivoa za asfaltiranje puta. Sve to će mnogo olakšati život ljudima koji tamo žive i koji su obnovili svoja imanja“, kazao je Gušo.

Obnova kuće povratniku

- -

Hasan Grebić, povratnik u Zvornik, predsjednik je Udruženja za održivi povratak Podrinja kaže da svaka pomoć dobro dođe, ali da je za svakog pojedinca povratnika neprocjenjivo saznanje da neko misli na njih i njihove porodice. Priča nam da će pomoć Općine biti iskorištena za obnovu kuće jednom povratniku u romsko naselje. Život i suživot u Zvorniku je dobar, međutim izostala je svaka vrsta pomoći povratnicima Bošnjacima od institucija RS-a.

„Udruženje je registrirano 2006. godine i uglavnom se bavilo stipendiranjem studenata, međutim od kako je to preuzelo Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, imamo pomoć i od njih, jedino nemamo nikakvu pomoć iz Republike srpske. U proteklih više od 20 godina od njih nikada nismo dobili ni fening“, ističe Grebić, dodajući da se povratnici dobro snalaze, te da je suživot također zadovoljavajući. Do sada je Udruženje stipendiralo oko 400 studenata, a svakodnevno pomaže povratnike na razne načine.

Sredstva za kupovinu udžbenika i školskog materijala

Kako je kazao pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić ova lokalna zajednica kontinuirano pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta, u vidu izdvajanja novčanih sredstava za obnovu vjerskih objekata, kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina, građevinskog materijala i izgradnju kuća, ali i za nabavku udžbenika i školskog materijala. Jedan dio sredstava izdvaja se za infrastrukturne projekte, popravku puteva, elektrifikaciju, vodu, popravak zajedničkih objekata.

„Sredstva su dobili ljudi koji su prijavljeni u mjestu za koje su aplicirali. Trideset dva udruženja i pojedinca će dobiti podršku održivom povratku, od kojih danas ugovore potpisuje njih 23, dok će preostalih devet biti potpisani u narednom periodu. Pedeset pet aplikacija ispunjava uslove, tako da namjeravamo rebalansom budžeta osigurati još 50.000 KM za pomoć i preostalim aplikantima“, izjavio je Delalić.

Potpisivanju ugovora za održivi povratak prisustvovali su i predsjednik Koordinacionog odbora dr. Rusmir Baljić, te članovi Džamaludin Kahrović, Jasmin Šaljić, Hasan Hodžić i Elvir Kosovac.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...