Potpisani međupolicijski sporazumi u cilju sprječavanja ilegalnih migracija

Preporučujemo

Danas je upriličeno potpisivanje pet sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice, koje je uslijedilo nakon duže inicijative u cilju efikasnijeg odgovora na gorući problem ilegalnih migracija uz gotovo iscrpljene materijalno-tehničke i ljudske kapacitete GPBiH,  koja od 2017. godine maksimalnim angažiranjem  provodi pojačane mjere na granici BiH.

Sporazume je direktor GPBiH  Zoran Galić potpisao sa zamjenikom šefa Policije Brčko distrikta BiH Seadom Jašarevićem,  ministrima  MUP-ova: Kantona 10 Livno Darinkom Mihaljevićem, Zapadnohercegovačkog kantona Zdravkom Borasom i Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađanom Bevandom, te komesarom MUP-a Posavskog kantona Marijanom Mikićem. Sporazumima je konkretizirana podrška ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta u angažiranju policijskih službenika koji će obavljati poslove nadzora granice u koordinaciji s pripadnicima GPBiH, na osnovu operativnih procjena i planova policijske agencije na državnom nivou u cilju sprečavanja ilegalnih prelazaka granične linije na ugroženim područjima. Sporazum s MUP-om Unsko-sanskog kantona zbog službenog odsustva rukovodioca Ministarstva bit će potpisan naknadno.

- -

U Sarajevu je održan i radni sastanak o temi modaliteta efikasnijeg odgovora na problem ilegalnih migracija kojem je uz predstavnike pet policijskih tijela prisustvovao i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, koji je prošle godine s direktorom Galićem potpisao Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji otkad su u skladu s mogućnostima ovog MUP-a službenici uključeni u nadzor graničnog pojasa na istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice BiH.

Svi potpisani sporazumi predviđaju formiranje i angažman zajedničkih patrola na područjima u nadležnosti navedenih policijskih tijela, kojim će rukovoditi policijski službenici jedinica GPBiH na lokalnom nivou.

Podsjećamo da u 2018. i 2019. godini GPBiH podršku angažmanom policijskih službenika na granici pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, no uslijed manjka od oko 400 policijskih službenika GPBiH neophodan je angažman što većeg broja policijskih tijela. Uz podršku u angažmanu policijskih službenika, za nadzor granice neophodna je brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema, a posebno s povećanjem broja policajaca.

 

- -

 

 

 

                                                                                                                                 Glasnogovornica

 

                                                                                                                                 Sanela Dujković

 

                                                                                                 

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...