Povjerenica EU-a za sudstvo od Facebooka traži objašnjenje

Preporučujemo

Povjerenica EU-a za sudstvo Vera Jourova poziva Facebook da razjasni jesu li lični podaci Europljana, bez njihova znanja, nekontrolirano prikupljani putem te društvene mreže, objavio je njemački list Bild am Sonntag.

Prema tom listu, Jourova će poslati pisani zahtjev glavnoj operativnoj direktorici Sheryl Sandberg u ponedjeljak, prenosi N1.

- -

Kompanija za analizu podataka Cambridge Analytica našla se pod povećalom nakon što je zviždač koji je pomogao osnovati firmu rekao listu Guardian da su podaci oko 50 miliona korisnika uzeti bez njihova znanja i iskorišteni u radu firme za kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Kompanija je optužena za nezakonito prikupljanje informacija o korisnicima Facebooka  nakon obmanjujućeg pristupa pod krinkom aplikacije.

U komentaru listu Bild am Sonntag Jourova je to nazvala “zloupotrebom” podataka korisnika Facebooka i naglasila da je ona “totalno neprihvatljiva”.

Ona je kazala da je taj “skandal” upozorenje korisnicima da razmotre što se događa s njihovim podacima.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...