Predsjedateljica Babić i premijer Zolj u Londonu: Istina je samo jedna i mora biti poznata cijelom svijetu

Preporučujemo

Velikim brojem prigodnih manifestacija diljem Velike Britanije i ove godine se obilježava 23. godišnjica najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Događaj se održava uz podršku organizacije “Sjećanje na Srebrenicu” (“Remembering Srebrenica”).

Ovim povodom, predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić i premijer Adem Zolj borave u Londonu, gdje su održali sastanak sa Jonathanom Hellewellom, specijalnim savjetnikom za zajednicu i vjerska pitanja premijerke Velike Britanije Therese May, kojem su prisustvovali aktivistica i žrtva strašnih tortura i mučenja u Prijedoru Nusreta Sivac i doktor Ilijas Pilav jedan od pet ljekara koji su bili stacionirani u srebreničkoj ratnoj bolnici tokom genocida.

- -

Na sastanku je premijer Zolj zamolio da Velika Britanija učini sve kako bi se očuvalo sjećanje na stradanja Bosanaca i Hercegovaca, koji su ubijani u Prijedoru i drugim dijelovima naše domovine. To, po njegovim riječima, podsjeća na holokaust koji se desio nad Jevrejima što jasno govore i bijele trake koje su Prijedorčani morali nositi.

Naglasio je kako je važno da se istina prenosi na buduće generacije, jer, poručio je, ona je samo jedna i mora biti poznata cijelom svijetu.

Predsjedateljica Babić podsjetila je kako je od iznimne važnosti pružiti podršku žrtvama svih oblika nasilja, pogotovo žena koje su nažalost proživjele golgotu, od progona, ubistava i silovanja.

I Pilav i Sivac svjedočili su o strahotama i stradanjima naroda u Bosni i Hercegovini te upozorili da se ovakvi zločini više nikada i nikome ne smiju ponoviti. Ujedno su Hellwella upoznali sa inicijativom organizacije “Remembering Srebrenica” da se u Velikoj Britaniji izgradi memorijalni centar na sjećanje žrtava Srebrenice te zamolili za njegovu podršku.

- -

Tokom “Sedmice sjećanja na Srebrenicu” od 8. od 15. jula, čak 1.200 volontera iz lokalnih zajednica organizirat će komemoracije pod pokroviteljstvom navedene organizacije.

Velika Britanija je domaćin najvećoj komemoraciji na svijetu posvećenoj Srebrenici.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...