U Izmiru obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Prigodnim programom u turskom Izmiru danas je obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Program je organizirala Općina Buca, a prisutni su na Spomeniku Srebrenica odali počast stradalim žrtvama.

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj Kemal Baysak podsjetio je kako se stravični zločin u Srebrenici dogodio u periodu kada je taj grad imao status zaštićene zone Ujedinjenih nacija i nakon što su Bošnjaci u tom gradu u potpunosti razoružani.

“Holandske snage u sastavu UN-a su bile zadužene za sigurnost ljudi u Srebrenici. Zločini su trajali četiri godine. Na današnji dan 1995. godine u Srebrenici je ubijeno 8.372 naših sunarodnjaka. To je samo simbol mnogih takvih zločina i genocida koji su se dogodili i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine“, kazao je Baysak koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

On je kazao kako se u Bosni i Hercegovini i dalje iskopavaju posmrtni ostaci žrtava iz masovnih grobnica i traga za brojnim nestalim.

“Svijet je gledao kako ekstremni nacionalisti u srcu Evrope u svim dijelovima Bosne i Hercegovine čine svirepe zločine. Nema nama boljeg prijatelja od nas samih“, poručio je počasni konzul Baysak.

I predsjednik Federacije balkanskih udruženja u Izmiru Vahap Savasan naglasio je kako se danas obilježava godišnjica svirepih zločina koje su svjetske sile mirno posmatrale.

“Ti zločini su velika tragedija čovječanstva. Nismo zaboravili Srebrenicu i nikada nećemo“, poručio je Savasan.

Obilježavanju godišnjice genocida u odavanju počasti srebreničkim žrtvama prisustvovali su i načelnik Općine Buca Levent Piristina te predstavnici brojnih udruženja i građani.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...