Sarajevo: Čuvanje sjećanja na genocid obezbjeđuje sadašnjost i budućnost

Preporučujemo

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu danas je održan program sjećanja i odata počast žrtava genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Selma Alispahić, glumica Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), prije početka programa izjavila je kako nema prava na zaborav.

“Mi se moramo podsjećati na tragediju koja se desila našem narodu, svakodnevno, ne samo na 11. juli”, dodala je.

Smatra da čuvanje memorije na ono što se desilo u suštini obezbjeđuje sadašnjost i budućnost.

“Mi ne možemo sebi dozvoliti komociju da se umorimo od podsjećanja na ono što se desilo. To je jedna od najvećih tragedija u historiji ljudske civilizacije, pogotovo što se desila u 20. vijeku, u centru Evrope i što je tako dugo trajala”, smatra Alispahić.

Poručila je kako se mora podsjećati i na genocid u Višegradu, Prijedoru, Vlasenici…

Maja Salkić, glumica Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kazala je kako je SARTR još prije pet godina počeo raditi na realizaciji programa na dan obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

“Prve godine smo bili u Potočarima, zato što smo mislili da je to naš lični odnos prema mjestu gdje se desio genocid i da damo svoj doprinos građanima koji i dalje žive u Srebrenici i okolini”, podsjetila je Salkić koja je dodala kako su potom donijeli odluku da je najbolje program pomjeriti u Sarajevo.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...