Predsjednik Grupe Islamske razvojne banke: BiH ostvarila napredak od devedesetih

Preporučujemo

“Ovo je moje drugo učešće na Sarajevo Business Forumu u ulozi predsjednika IDB grupe. Vrlo dobra organizacija Foruma govori mi kako je ovaj forum postao najznačajniji biznis događaj u regionu”, izjavio je dr. Bandar M. H.Hajjar, predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) u okviru današnjeg obraćanja učesnicima ove vodeće poslovno-investicijske konferencije regiona Jugoistočne Evrope.

Podsjetio je kako je uloga privatnog sektora ključna u postizanju održivog socio-ekonomskog razvoja zemalja u razvoju.

- -

“Obećavajuća klima za ulaganje, razvijeno zakonodavstvo, povoljni poreski režimi u skladu sa globalnim poslovnim praksama uvjeti su napretka”, izjavio je Hajjar.

Također, istakao je zadovoljstvo jer partnerstvo Bosne i Hercegovine i IDB-a traje već nekoliko godina.

“Naše partnerstvo, koje je Forum osnažio, nije nastalo na samom forumu, već i ranije, jer je IDB osnivački partner BBI banke”, poručio je Hajjar.

“Drago nam je što BiH spada u zemlju višeg srednjeg prihoda. Ova zemlja ostvarila je velika postignuća od 90-ih godina i krenula je u program ekonomskih reformi. Mi smo vidjeli plodove tih reformi koje je provela bh. vlas”, dodao je.

- -

Podsjetio je da su uslovi koje je BiH osigurala za uspjeh SBF-a, od njegovog prvog izdanja 2010. godine pa sve do danas, a na kojem su učestvovali ugledni biznismeni i predstavnici investicijskih institucija iz zemalja Zaljeva, Azije i Evrope, imali veliki značaj na ubrzanje društveno-ekonomskog i kulturnog razvoja regiona i BiH, te da će imati i u budućnosti.

U okviru govora istakao je i kako IDB podržava BBI linije finasiranja domaćih farmera tekako provode program stipendiranja 64 studenta u BiH.

Podsjećamo, Islamska razvojna banka je većinski dioničar Bosna Bank Internationala i od samih početaka suorganizator je SBF-a, godišnje biznis platforme čiji je jedinstveni ciljekonomski razvoj regiona. Na poziciji prvog čovjeka najveće finansijske institucije islamskog svijeta, čiji je kapital veći od 150 milijardi američkih dolara, dr. Bandar M. H.Hajjar je dvije godine.

Bosna i Hercegovine nije članica IDB-a, ali prisustvo ove banke u regionu jugoistočne Evrope nije nepoznanica. Ukupno, IsDB grupacija je u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, uložila preko 650 miliona američkih dolara. Od svog osnivanja, prije 43 godine, Islamska razvojna banka (IDB) je podržala zemlje članice sa približno 100 milijardi američkih dolara.

Najnovije

Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navalnog

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel...