Granična policija BiH uhapsila šest osoba

preporučujemo

Pripadnici Granične policije BiH 24. marta 2018. godine, prema nalogu Tužilaštva BiH, realizirali su završne aktivnosti operativnih akcija “Taurus” i “OX” usmjerenih protiv krijumčarenja migranata, tokom kojih je uhapšeno šest osoba.

U jutarnjim satima obavljeni su pretresi na osam lokacija na području Unsko-sanskog kantona. Uhapšeno je šest državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ u vezi s krivičnim djelom “krijumčarenje ljudi“, navodi se u saopštenju Granične policije Bosne i Hercegovine. Državljani BiH bit će predati Tužilaštvu BiH, saopšteno je. Tokom pretresa oduzet je dokazni materijal, nešto oružja i municije, a na jednoj lokaciji je otkriveno i osam ilegalnih migranata s područja Kosova i Iraka.

Akcije su realizirane u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske na području obje zemlje. Danas su i u Hrvatskoj obavljeni pretresi i uhapšeno je 11 osoba. Tokom realizacije aktivnosti 24. aprila 2018. godine podršku su pripadnicima GPBiH pružile kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Tokom realizacije akcije podršku smo imali i od Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a), navedeno je u saoštenju.

U saopštenju stoji da je prikupljanje i obrada informacija u sklopu predmeta “Taurus” počela su polovinom januara 2018., dok je operativna akcija “OX” započeta krajem februara 2018. godine.

Nosioci aktivnosti u BiH, policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH, identificirali su više od trideset osoba u dvije organizirane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Republiku Hrvatsku.

Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše, navodi GP BiH u saopštenju.

Dokumentovano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Afganistana i Iraka. Za krijumčarenje preko bh. granice od stranaca su naplaćivali od 500 do 550 eura, navodi GP BiH.

Policijski službenici na granici provode pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH, obavljaju detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, ali istovremeno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stiču protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje.

Današnje operativne akcije rezultat su provedenih aktivnosti, zaključuje GP BiH.

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...