Predsjednik Makedonije odbio da stavi potpis na dogovor o imenu

Preporučujemo

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

“Neću legalizovati politički nelegalna djela”, rekao je Ivanov.

Smatra da je cijeli proces dogovaranja sproveden “neodgovorno i netransparnetno”, te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim “ličnim dijelom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost”.

“Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava”, rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

“Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da izudi svoje zahtjeve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji “, rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu oručio da se ne plaši.

“Držite se, negujte naš vječni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja, prenose Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

“Za ljubav naših predaka, onih koji su čista srca stvorili vjekovnu težnju jedne, naše jedine Makedonije, uzdignite se. Istorija nezavisne Makedonije je izbrisana. Sporazumom je uskraćeno pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smiju biti alibi zaloš dogovor. Ovaj sporazum dijeli društvo umjesto da ga ujedinjuje”, poručio je Ivanov.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...