Predsjednik Sirije se snimio kako se vozi autom po Istočnoj Ghouti

Preporučujemo

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad snimio se kako automobilom kruži dijelom ponovo osvojenih dijelova Istočne Ghoute, pobunjeničke enklave u blizini Damaska gdje se navodno sastao sa vojnicima.

“Idemo u Ghoutu da vidimo kakva je situacija, da posjetimo vojnike koji se tamo bore”, govori na početku jednog od osam videa koji je objavljen na zvaničnom kanalu na YouTubeu.

- -

“Ne smijemo zaboraviti da se radi o području gdje ima civila koje moramo zaštiti”, priča Assad o mjestu gdje je u zračnim napadima tokom proteklog mjeseca nastradalo više od 1.400 civila.

“Cesta je otvorena … u gradu i u Siriji se odvija život”, rekao je Assad vozeći se cestom koja je nadavno bila pokrivena snajperskom vatrom, dodavši da je sada lakše da se putuje po cijeloj zemlji.

Na sastanku sa zapovjednicima, daje upute da se izbjegnu civilne žrtve, jer, kaže, možda se iza civila skrivaju teroristi, piše CNN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je tužan zbog strašnje patnje civila u Istočnoj Ghouti.

- -

“400.000 ljudi preživljava pakao na zemlji”, rekao je Guterres prošlog mjeseca.

“To je slika koju želi da prenese…kontroliše situaciju i završava sa pobunjenicima u Istočnoj Ghouti”, izjavio je Nikolaos Van Dam, bivši diplomat u Siriji i autor dvije knjige o toj zemlji, prenosi Daily Mail.

M. I.

Najnovije

Bosanska Gradiška: 42-godišnjaka pretukli članovi porodice, ostavili ga pred domom zdravlja

Četrdesetdevetogodišnji muškarac brutalno je pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja u Bosanskoj Gradišci. Kako je potvrđeno Srni...