Predsjednik Slovenije: Teško je zamisliti da BiH dugo vremena ostane van EU

Preporučujemo

Kao visoka zvanica i gost vodeće poslovno-investicijske konferencije jugoistočne Evrope – 9. Sarajevo Business Foruma, u zgradi Parlamenta BiH, danas je govor održao i predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

U posebnom obraćanju ispred Republike Slovenije, članice Evropske Unije, istakao je kako uvijek smatra privilegijom kada boravi u divnoj zemlji BiH te da mu je posebna čast što se obraćana jednom od najvažnijih događaja u regionu, Sarajevo Business Forumu.

“Kao predsjednik želim istaći dobre veze između Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i veze koje Slovenija ima sa ostalim balkanskim zemljama“, izjavio je podsjetivši da se „obim trgovine Slovenije sa zemljama Zapadnog Balkana povećao za oko 11 posto”.

Istakao je kako saradnja BiH sa drugim zemljama ovisi o predviđanjima za budućnost BiH, ali da naša zemlja ima sve potencijale da svojim stanovnicima podari evropsku budućnost.

“Oživljena je politička odluka za proširenje EU. Spremni smo da s vama podijelimo sva iskustva, jer želimo što prije da vidimo BiH u EU i NATO-a”, kazao jePahor.

Naveo je kako Evropska komisija ne vidi proces proširenja kao politički proces već kao tehnički, što smatra pogrešnim s obzirom na specifičnu političku strukturu BiH.

„Nakon ulaska Hrvatske u EU i očekivanog ulaska Srbije, vrlo je teško zamisliti da Bosna i Hercegovina dugo vremena ostane izvan EU, a da to ne predstavlja sigurnosni rizik za zemlju i region“, kazao je.

Dodao je kako je za Bosnu i Hercegovinu izuzetno značajan proces pomirenja za sva tri naroda i kako bi se onda svi drugi problemi mogli puno lakše rješavati.

„U slučaju da BiH treba prijatelja u tom procesu mi smo spremni, imamo 75 godina iskustva u tom procesu“, poručio je Pahor.

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...