Predstavljen projekat zapošljavanja 150 asistenata na UNSA: Škrijelj: Neće biti mjesta nepotizmu

preporučujemo

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj danas je predstavio projekat zapošljavanja 150 asistenata na ovom univerzitetu, a koji je odobrila Vlada KS. Projekat se realizira putem Službe za zapošljavanje KS, a u ponedjeljak će Univerzitet u Sarajevu predati aplikaciju. Vrijednost ovog projekta je 2.340.000 KM, a Služba će onim fakultetima/akademijama koji budu obuhvaćeni ovim programom 12 mjeseci refundirati 1.300 KM po novouposlenoj osobi. Cijeli proces trebao bi biti okončan do početka maja ove godine.

Škrijelj je kazao da su kao Univerzitet tražili zapošljavanje 200 asistenata, ali da Vlada KS nije odobrila.

– S obzirom da je planirano i zapošljavanje 70 ljekara koji su na biroima, onda je i razumijemo zašto nije prihvaćen naš zahtjev u cjelosti – kazao je rektor, prenosi Patria.

Foto: Index.ba

Uporedo s ovim projektom, Vlada KS privodi kraju i konkurs zapošljavanja dobitnika priznanja Zlatna značka, a putem Federalnog zavoda zapošljavanja bit će primljeno još 36 osoba. Ukupno je to 186 osoba, no istaknuto je da će UNSA u narednom periodu ostati bez određenog dijela kadra zbog odlaska u mirovinu ili prelaska u druge obrazovne institucije.

Rektor je naglasio da je Vlada KS u dosadašnjem mandatu podržala Univerzitet u Sarajevu sa 13,2 miliona KM, a u toku su i brojni projekti.

– Izgradnja Akademije scenskih umjetnosti za šta je Vlada izdvojila 1,5 miliona KM, a za završetak je potrebno još četiri miliona KM. Za rekonstrukciju bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Vlada je izdvojila više od 2 miliona KM. Nadamo se da će već u narednoj akademskoj godini bazen biti u funkciji – kazao je rektor.

Škrijelj je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da broj asistenata koji se primaju na UNSA nije dovoljan, ali da će raditi najbolje što mogu. Najavio je da će doći i do smanjenja broja određenih studijskih programa kao i smanjenje broja predmeta odnosno objedinjavanja na nekim studijskim programima.

Jedno od pitanja odnosilo se i na status asistenata nakon isteka jedne godine na šta je Škrijelj kazao da će početi raditi na iznalaženju rješenja i resursa kako ih zadržati na UNSA.

Foto: Index.ba

– Oni predstavljaju prijeku potrebu UNSA jer podmlađivanje kadra i obnova ljudskih resursa su imperativ koji slijedimo i ne želimo dopustiti da nas vrijeme i događaji u vremenu u kojem živimo poraze.

Škrijelj je kazao da Program zapošljavanja asistenata nije namijenjen za nepotizam, te će nastojati da spriječi svaki oblik manipulacije s ovom idejom.

– Ukoliko se dogodi da dijete od nekog akademskog radnika ili nekog drugog zaposlenika UNSA bude najbolji student nećemo ga diskriminirati, ali pošto ovaj konkurs želim da bude model za tranparentan način zapošljavanja sve ćemo učiniti da do toga ne dođe – kazao je rektor.

Inače, ovo je nakon 12 godina najobimnije zapošljavanje na Univerzitetu u Sarajevu.

Najnovije

Tviteraši pozvali Čovića da čestita Veležu, a zatim ga ošišali

Nakon sinoćnje historijske pobjede Veleža u utakmici protiv grčkog AEK-a, na društvenim mrežama zavladalo je totalno ludilo.  Na društvenoj mreži...