Predstavnik MMF-a Jewell iznenađen Schmidtovim izjavama o uvjetovanju finansijske pomoći RS-u

Preporučujemo

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Adrewom Jewellom o aktuelnim dešavanjima i budućoj saradnji sa ovom finsijskom institucijom.

Na prvom sastanku poslije imenovanja ministra Tegeltije na čelo Ministarstva finansija i trezora BiH, Jewell je, uz iskrene čestitke na novoj poziciji, izrazio nadu da će saradnja s MMF-om biti intenzivnija u predstojećem mandatu.

Sagovornici su se osvrnuli i na izjave tokom nedavnog obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta pred Britanskim parlamentom gdje se, prema medijskim izvještajima, govorilo o tome da “finansijske institucije, poput MMF-a, ubuduće odlučnije uvjetuju finansijsku pomoć Republici Srpskoj.”

Jewell je naglasio je da je iznenađen takvim izjavama te je zajednički ocijenjeno da su poznate i striktno propisane procedure načina saradnje i sklapanja aranžmana s MMF-om i da je to jedini način za saradnju.

Prema Jewellovim riječima, odluke o aktivnostima MMF-a donosi Izvršni odbor ove institucije i njeni dioničari te da se buduća saradnja u vezi aranžmana između BiH i MMF-a pokreće i odlučuje u Fiskalnom vijeću BiH.

Ministar Tegeltija izrazio je očekivanje da će se uskoro okončati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH kako bi se u punom kapacitetu posvetili i saradnji s MMF-om jer je u maju ove godine planirana i posjeta Misije MMF-a. Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnoj politčkoj situaciji u BiH i aktivnostima koje su prioritetne u radu Ministarstva finansija i trezora BiH, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

Najnovije

Bez pojašnjenja: Zastupnici iz RS-a glasali protiv ratifikacije sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Turskom, je li u pitanju osveta

Bez ikakve rasprave i zvaničnog pojašnjenja, svi zastupnici stranaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasali su...