Prema podacima FHMZ: Na Bjelašnici najtopliji oktobar od 1907. godine

Preporučujemo

Prema podacima koje je danas u svom prelimiranom izvještaju za mjesec oktobar objavio Federalni hidrometeorološki zavod Bjelašnica je imala najtopliji oktobar od početka instrumentalnih mjerenja.

Rekord za srednju mjesečnu temperaturu zraka iz 1907. godine je oboren. Prema podacima koje je danas u svom prelimiranom izvještaju za mjesec oktobar objavio Federalni hidrometeorološki zavod Bjelašnica je imala najtopliji oktobar od početka instrumentalnih mjerenja.

-Srednje mjesečne temperature zraka u oktobru 2019. godine bile su na svim analiziranim stanicama znatno iznad višegodišnjeg prosjeka, u odnosu na referentni niz (1961.-1990.).

Temperaturna odstupanja kretala su se između 1,2 stepena Celzijusa u Livnu i 3,8 stepeni Celzijusa na Bjelašnici. Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 10,7 stepeni u Livnu do 18,4 u Neumu, a u planinskim područjima između 6,6 stepeni na Bjelašnici i 11 na Ivan-Sedlu.

Na Meteorološkoj stanici Bjelašnica oktobar 2019. godine sa srednjom mjesečnom temperaturom od 6,6 stepeni Celzijusa je najtopliji oktobar od početka službenih instrumentalnih mjerenja u Bosni i Hercegovini-navodi se u izvještaju FHMZ.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...