Premijer Zolj i ambasador Koç: Nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju u oblasti privrede, obrazovanja i turizma

Preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministri privrede, obrazovanja, nauke i mladih Muharem Šabić i Elvir Kazazović razgovarali su danas s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem o dosadašnjoj uspješnoj saradnji uspostavljenoj u oblasti turizma, privrede i obrazovanja.

Po riječima ambasadora Koça, Turska, njen narod i privrednici ostaju otvoreni za jačanje tih veza, za pokretanje novih projekata i ulaganja, posebno u razvoj turizma, koji je zasigurno okosnica razvoja Sarajeva i čitave države jer otvara brojne mogućnosti zajedničkog djelovanja.

- -

“Vrlo je važno da shvatimo da je došlo vrijeme da iz tzv. ‘donatorske faze’ pređemo u razvojnu. Turska je sigurno među najvećim prijateljima koja nedvojbeno pruža svoju podršku Bosni i Hercegovini, njenoj stabilizaciji i njenom putu prema evroatlanskim integracijama”, poručio je premijer Zolj.

Istakao je i kako Kanton Sarajevo želi da postane međunarodni univerzitetski centar u kojem će biti smještene visoko obrazovne institucije na kojima bi sticali obrazovanje i studenti iz inostranstva.

Ovom prilikom, premijer Zolj je najavio kako je planirano da se Spomenički kompleks “Tunel Spasa” dopuni inoviranim sadržajima.

“Ideja je da posjetitelji pomenutog kompleksa uz zvučne efekte i 3D dimenziju, nakon izlaska iz tunela imaju osjećaj da ulaze u ‘okupirano Sarajevo’”, pojasnio je premijer Zolj te dodao kako bi i Turska ukoliko je zainteresovana mogla pomoći u realizaciji ovog projekta.

- -

Tokom sastanka ministar Šabić upoznao je gosta sa činjenicama da je u prethodnoj godini Kanton Sarajevo zabilježio značajan razvoj u drvno – metalskoj industriji, IT sektoru i turizmu, te u razvoju malih i srednjih preduzeća.

“I dalje postoje neiskorištene prilike u oblasti metalske industrije i mi bismo željeli da tu napravimo još značajnije iskorake”, rekao je ministar Šabić.

Naveo je i kako u Kantonu Sarajevo egzistira jedanaest industrijskih zona, te da su greenfield i brownfield investicije šansa za velike turske kompanije da se pozicioniraju u našem gradu.

Ministar Kazazović je naglasio kako saradnja u oblasti obrazovanja sa Republikom Turskom traje već godinama te da su realizovani brojni zajednički projekti, od uvođenja turskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovne škole do razmjene učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola s turskim.

“Bilo bi nam drago kad bismo uspjeli uspostaviti i tako dobre kontakte s vašim univerzitetima”, kazao je ministar Kazazović na kraju sastanka.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...