Preminuo Bob Dole veliki prijatelj Bosne i Hercegovine

preporučujemo

Bivši republikanski senator i nekadašnji predsjednički kandidat Bob Dole preminuo je danas u 98. godini života. Bob Dole preminuo rano jutros u snu, piše CNN.

“Bob Dole je preminuo u 98. godini. Vjerno je služio Sjedinjenim Američkim Državama 79 godina”, saopćeno je.

Bob Dole je javnosti u BiH ostao poznat i po tome što je kao član Kongresa SAD-a tražio sankcije za Srbiju i skidanje embarga na uvoz oružja koji je nametnut tadašnjoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Dole je ovu inicijativu prvi put uputio u septembru 1992. godine zajedno sa sadašnjim predsjednikom SAD-a Bidenom.

Dole je Bosnu i Hercegovinu posjetio i nakon rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosni i Hercegovini mora obezbijediti stabilan i pravedan mir.

“Pozivamo predsjednika Clintona da osigura da svi ratni zločinci u bivšoj Jugoslaviji budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde. Danas smo ovdje da kažemo da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se postigao stabilan i pravedan mir za Bosnu. Ako ih ne uhapsimo, rizikujemo milijarde dolara ulaganja i naš utjecaj kao najveće zemlje na svijetu”, rekao je tada Dole.

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...