Preminuo Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok zločina na Uborku i Sutini kod Mostara

preporučujemo

U Mostaru je danas preminuo Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok masovnog ubistva Bošnjaka i Hrvata na lokalitetu Uborka i Sutine kod Mostara, ​gdje je 1992. godine ubijeno 114 civila.

“Lisice kojima je bio vezan 1992. godine ostavio je u trajno sjećanje Muzeju žrtava zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu”, navodi Adnin Hasić predsjednik Udruženja porodica ubijenih na Uborku i Sutini 1992.

Karišik je svjedočio u Hagu o opsadi, okupaciji i zločinu nad civilima Mostara i Hercegovine, prvom većem masovnom zločinu počinjenom na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Uprkos svome bolu, Redžep Karišik je bio od onih koji javno govore o zločinu i zločincima. Sudovi u Bosni i Hercegovini su oni koji o zločinu i zločincima uporno šute. Do kada? Nama poridicama žrtava uvijek je bio na raspolaganju , napustio nas je i to je za nas veliki gubitak, međutim naša borba za pravdu neće prestati”, naveo je Hasić.

Dženaza će biti u srijedu 1. decembra godine u 14:30 sati u haremu Lug u Prozoru.

 

 

Najnovije

Dodikov savjetnik najavljuje: Opcije iz non-papera će doći na dnevni red, završit će se proces raspada

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, smatra da ako ne bude volje da...