Pretresi u akciji FDS nastavljeni: FUP do sada uhapsio osam osoba

Preporučujemo

Pripadnici Federalne uprave policije koji od jučer vrše pretrese na više lokacija na području Kantona Sarajevo, priveli su danas uz prethodno uhapšenih šest još dvije osobe u sklopu operativne akcije “FDS”, piše Faktor.

Akcija se provodi pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a izvršen je i pretres Fabrike duhana Sarajevo, kada je i uhapšeno šest osoba osumnjičenih za krađu. Uhapšeni su  A.S. (1968.), K.M. (1975.), S.P. (1978.), N.B. (1976.), A.M. (1965.) i M.J. (1981.).

- -

Prilikom pretresa, kako je saopšteno iz FUP-a, pronađena je i oduzeta veća količina duhana, cigareta i duhanskih proizvoda, te veća količina novca, vatreno oružje, mobilni telefonski aparati, SIM kartice i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Vlasnik 39,9 posto dionica u FDS je British American Tabacco.

Iz ove kompanije su za Klix.ba kazali da nemaju komentar na informaciju o akciji FUP-a te su kazali da sve što se dešava treba pitati odgovorne u Fabrici duhana Sarajevo.

Povodom policijske akcije, menadžment Fabrike duhana Sarajevo d.d. saopćio je da daje punu podršku organima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugim institucijama zaduženim za suzbijanje nelegalnog prometovanja duhanskim proizvodima.

- -

Ističu da su sigurni da će pripadnici FMUP-a, tužilaštava i agencija profesionalno rasvijetliti sve okolnosti koje su dovele do današnje akcije, te da će počinioce najoštrije sankcionisati u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima.

Podsjećanja radi, u septembru 2016. godine, prema pisanju medija i reakcijama opozicionih stranaka u Federaciji, prodaja 39,9 posto dionica FDS obavljena je pod sumnjivim okolnostima.

Najbolju ponudu za dionice FDS koje su u vlasništvu Vlade F BiH predala je CID Adriatic Investments GmbH (CID) iz Austrije, a sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

CID Adriatic Investments GmbH, je ”kompanija” osnovana u Beču maja 2016. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego će se pojaviti kao kupac dionica FDS.  Prema informacijama do kojih se tada moglo doći, CID je imao samo dvoje zaposlenih. Direktor je Walther Alexander, inače ime koje se u Beču pojavljuje u 38 kompanija, a većina je na istoj adresi.

O njemu se govorilo i u austrijskom Parlamentu, a bio je vezan za veliku aferu u Italiji oko sumnjivih transkcija.

(Index.ba)

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...