Prevent sprema tužbu protiv Volkswagena “tešku” dvije milijarde eura

Preporučujemo

Nakon što je spor zbog otkazanih ugovora eskalirao, Prevent priprema tužbu protiv Volkwagena vrijednu milijarde, izvijestio je “Süddeutsche Zeitung” u izdanju za ponedjeljak.

Glasnogovornik Preventa potvrdio je njemačkom listu da će tužba biti podnesena čim bude kompletirana.

- -

Ljudi iz industrije govore da je riječ o šteti koja se procjenjuje na dvije milijarde eura, ali tačna visina još nije određena, kazao je glasnogovornik Preventa.

– Jedno je jasno, tužba će izražena u milijardama – dodao je glasnogovornik, javlja Indikator.ba.

Dodatno će biti podnesena kaznena prijava za “prevaru” jer VW nikad nije namjeravao ispoštovati ugovor sa Preventovim kompanijama.

U VW-u su, međutim, stava da ne postoji “prevara”.

- -

– Obavijestili smo Prevent grupu od početka kako smatramo da je sporazum kompenzacijski. Stoga, ne postoji obmanjujuća prevara – kažu u VW-u.

Spor između Preventa i VW-a eskalirao je nakon što je Volkswagen (VW) krajem marta bez prethodne najave otkazao ugovore s Preventovim firmama kćerkama ES Automobilguss GmbH u Schönheideu, Car Trim GmbH u Plauenu, te Foamtec u Stendalu, a prema najnovijim informacijama krajem prošle sedmice djelomično je zaustavljena proizvodnja u Halberg Guss livnici u Leipzigu i Saarbrückenu koju je Prevent nedavno preuzeo.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...