Kako se stvara lažna slika u javnosti: Od 80 prijava Konakovićevog Antikorupcijskog tima samo za 4 formirani predmeti

Preporučujemo

Prema riječima premijera KS Elmedina Konakovića, tim Vlade KS za borbu protiv korupcije od nastanka do sada je imao oko 80 prijava proslijeđenih Tužilaštvu KS. Konaković je govoreći u emisiji Pošteno hvalio se kako je za taj tim Jonathan Moore rekao kako je to jedini organ vlasti u državi koji se na adekvatan način bori sa korupcijom.

Ovaj Tim je imenovan 15.10.2015. godine, a njegove nadležnosti su prikupljanje podataka, objedinjavanje, analize i izvještavanje, preporuke i smjernice i koordinacije rada institucija, da sarađuje sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), aktivnosti u vezi sa prijavljivanjem korupcije, organizuje okrugle stolove, medijske i druge kampanje, predlaže izmjene i dopune Akcionog plana i izvještava o svom radu Vladu KS.

- -

“Mi smo pokrenuli i trenutno je u proceduri 14 prijava koje je proslijedila ili Vlada KS ili Antikorupcioni tim ili pojedinci i mi ih pratimo”, rekao je Elmedin Konaković 26.02.2018. godine, a odnosi se na prijave protiv GRAS-a, Direkcije za Ceste KS, kvadranta B Marindvor, Vodovoda i kanalizacije, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i drugih.

Međutim, iako premijer KS, Elmedin Konaković, svaku priliku kada se spomene korupcija iskoristi da pohvali samog sebe i rad ovog tima koji je privatizirao, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su nam rekli kako se prijave Antikorupcijskog tima KS tretiraju kao i sve ostale. Odnosno, ne tretiraju se ništa drugačije od prijava građana i kako je do sada od svih podnesenih na osnovu samo četiri formiralo predmete.

“Tužilaštvo KS rad Antikorupcijskog tima doživljava kao pomoć Tužilaštvu u borbi protiv korupcije, ali on nema nadležnosti da podnosi izvještaje o počinjenim krvičnim djelima, da ocjenjuje da li ima elemenata krivičnog djela i da bude upoznat o ishodima i rezultatima istraga koje se eventualno otvore na osnovu njihovih saznanja”, rekla je za Index.ba Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Antikorupcijski tim prevelikim angažmanom može čak i ugroziti rad na predmetima ovog Tužilaštva, poručuju, kontaminirajući dokaze koje Tužilaštvo neće moći koristiti.

- -

(Merima Druškić)

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...