Prije 26 godina strijeljana 22 stanovnika Lješeva: Ministar Fišo poručio da niko nema pravo oboriti glavu nad istinom

preporučujemo

U okviru obilježavanja 26. tužne godišnjice stradanja stanovnika Lješeva u Općini Ilijaš, jučer je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajeva Muharem Fišo odao počast i položio cvijeće na spomen obilježje u znak sjećanja na 22 stanovnika ovog mjesta koji su nedužni strijeljani 5. juna 1992. godine.

Ministar Fišo je u prigodnom obraćanju prisutnima istakao da se zna ko je počinio ovaj zločin, ali i da je žalosno da još niko od odgovornih nije procesuiran.

„U isto vrijeme nama se nameće da šutimo i da se pravdamo što smo branili svoju zemlju i što smo branili svoju djecu. To neće moći i sa ovog mjesta poručujemo da niko nema pravo da obori glavu nad istinom“, rekao je ministar Fišo.

Zahvalio se načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i boračkim općinskim udruženjima koji dostojanstveno organiziraju sva obilježavanja i tako čuvaju sjećanja na sve nedužno stradale stanovnike u strašnim agresorskim zločinima, ali i na herojsku borbu pripadnika Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.

„Nema zaborava i mi ćemo trajno čuvati uspomenu na generaciju koju je Bosna i Hercegovina čekala 400 godina. Dužnost svih nas je da zajednički uradimo sve kako nam se ovakvi zločini nikada više ne bi dogodili“, kazao je ministar Fišo.

Dodao je kako je na svu sreću naša država imala svoje hrabre sinove, koji su planirali odbranu, pa agresor nije uspio u svojoj nakani.

„Naša je trajna obaveza čuvati tekovine naše borbe i nikada ne dozvoliti da padne u zaborav ono što nam je agresor učinio“, poručio je, između ostalog, ministar Fišo prisutnoj rodbini, prijateljima i komšijama stradalih stanovnika ovog mjesta.

Tog kobnog 5. juna 1992. godine u Lješevu su ubijeni: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.

Obilježavanju su prisustvovali brojni građani, porodice žrtava te predstavnici boračkih udruženja općina Ilijaš, Breza i Visoko.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...