Rusija dobija najnoviji automatski bacač granata “Balkan”

Preporučujemo

Ruske oružane snage počele su sa testiranjem najnovijeg automatskog bacača granata “Balkan“, izjavio je Jurij Nabokov, direktor kompanije “Pribor” koja je proizvela to oružje.

Kako je rekao, još nema konkretnih rokova kada bi to novo oružje trebalo da bude uvršteno u arsenal ruske vojske.

- -

“Počeli smo sa testiranjem. Htjeli smo da pustimo ‘Balkan’ u masovnu proizvodnju još prošle godine, ali došlo je do određenih poteškoća. Sve što je bilo na nama mi smo sredili”, objasnio je on.

Riječ je, kako je precizirao, o bacaču granata kalibra 40 milimetara koji može da se montira na različite nosače, između ostalog i na helikoptere i brodove, ali i na borbene robote.

Za razliku od njegovih prethodnika “AGS-17”, domet “Balkan” je nešto veći i iznosi 2,5 kilometara, a ukupna težina mu je skoro 32 kilograma, pišu Nezavisne novine.

Namijenjen je da se koristi protiv žive sile, a u stanju je da ispali pet granata kratkim rafalima ili 10 nešto dužim. Njegov šaržer ima kapacitet od 20 granata.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...