Pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici: Do sada identifikovano 27 žrtava koje će biti ukopane

Preporučujemo

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica – spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine”.

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, istakao je zadovoljstvo da sve pripreme idu prema planu.

- -

“Sve aktivnosti u okviru pododbora teku planiranom dinamikom. Kada je u pitanju “Marš mira“ radovi na deminiranju se privode kraju, trasa se uređuje i očekuje se da će do početka jula sve biti završeno. Ono što ostaje jeste zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi smo uputili zahtjeve, i jedino smo dobili odgovor od Vlade Kantona Srajevo koji će izdvojiti 60 hiljada KM”, rekao je Alivuković.

Jedan od zaključaka je da svi oni koji planiraju u okviru ovogodišnjeg obilježavanja genocida izdati određene materijale i naučne radove da te prijedloge dostave do 15. juna Organizacionom odboru.

Alivuković je naveo da je do sada identifikovano 27 žrtava koje će biti ukopane 11. jula.

“Prema informacijama koje smo dobili još uvijek je broj 27 identifikovanih žrtava. Obzirom da u Komemorativnom centru u Tuzli postoje 52 identifikovane osobe. To su nekompletna tijela, i mi apelujemo na porodice da daju saglasnost da se ukopaju identifikovane osobe i nađu svoj smiraj”, rekao je Alivuković.

- -

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić zamolila je sve majke čiji najmiliji su identifikovani da potpišu da se oni ukopaju.

“Ja sam ukopala dvije kosti mog sina. On ima nišan koji svjedoči da je živio, i da je ubijen”, istakla je Subašić.

Navela je da će u okviru obilježavanja godišnjice genocida, između ostalog, biti priređena izložba sa 160 slika o ličnostima i zvanicama koje su posjetile Potočare u proteklim godinama.

“Vrlo je važno da se vidi i zna ko je došao u Memorijalni centar Potočari u proteklim godinama”, kaže Subašić.

“Marš mira 2018“ je jedna od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a predsjednik pododobora za Marš mira Munir Habibović kaže da pripreme za ovogodišnji marš teku prema planu.

“Mi smo završili deminiranje na rejonu Buljima. Još uvijek traju radovi na uređenju trase. Od danas je zvanično ažurirana i web stranica gdje se može prijavljivati učešće u ovogodišnjem Maršu mira. Prema našim procjenama, ove godine će biti oko šest hiljada učesnica Marša mira”, rekao je Habibović.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...