Privredna komora: Pravilnik o policijskim uniformama ugrožava stotine radnih mjesta

Preporučujemo

U skladu s aktuelnom problematikom koju je prouzrokovalo usvajanje novog Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima Bosne i Hercegovine, koje je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo na 127. sjednici, Privredna komora FBiH prethodno je uputila molbe, kao i zajedničku molbu entitetskih komora,  za otvoreni dijalog s bosanskohercegovačkim kompanijama ali do sada, kako navode u saopćenju, nisu zaprimili odgovor.

“Privredna komora Federacije BiH kao institucija koja štiti interese privrednih subjekata ovim putem izražava nezadovoljstvo, jer po osnovu naših upućenih zahtjeva iz prethodnih mjeseci još uvijek nismo održali sastanak između predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeća ministara BiH i bosanskohercegovačkih kompanija koje proizvode policijsku i vojnu opremu.

- -

Kao što smo, Vas i javnost, u više navrata informirali, Pravilnik o policijskoj uniformi kojeg je usvojilo Vijeće ministara BiH, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, diskriminira domaće proizvođače i predstavlja ozbiljnu opasnost za opstojnost stotina radnih mjesta.

Neprihvatljivo je da institucije BiH onemogućavaju učešće bosanskohercegovačkim kompanijama u postupku javnih nabavki policijskih uniformi kompanijama iz BiH koje isporučuju uniforme i drugu opremu za brojne policijske agencije u Evropi. U cilju zaštite bosanskohercegovačkih kompanija koje uz brojna poreska opterećenja i u izrazito teškom poslovnom ambijentu vrše svoje poslovne aktivnosti, smatramo da na ovaj način država dodatno ugrožava jako bitna radna mjesta građana naše zemlje.

Domaći privrednici ne traže nikakav povlašteni status, već traže jednaka pravila za sveučesnike na tržištu i poštenu konkurenciju, koja je u potpunosti onemogućena spornim Pravilnikom, koji de facto osigurava isključivo nabavku samo jedne uvozne vrste uniformi, te bi tender kao takav bio diskriminatorski prema bh proizvođačima.

Na ovakav način država,  ne samo da nanosi štetu domaćoj privredi, već dovodi i do  povećanja budžetskih izdvajanja za ove potrebe.

- -

Način na koji bosanskohercegovačke kompanije nisu bile  uključene niti informirane o radu radne grupe za izradu pravilnika, te ignoriranje naših zahtjeva za otvoreni dijalog, šalje vrlo ružnu poruku domaćim proizvođačima. Još jednom  Vas molimo da se odgodi primjena spornog Pravilnika, te da se po osnovu ovog i naših prethodnih dopisa utvrdi termin sastanka na kojem bi razgovarali o navedenoj problematici”, stoji u saopćenju Privredne komore FBiH upućenom institucijama BiH, prenosi radiosarajevo.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...