Prosinečki, Hadžibegić i Sturm na Sarajevo Business Forumu

Preporučujemo

Pod sloganom „Jedan region, jedna ekonomija“, 25. i 26. aprila u glavnom gradu BiH bit će održan 9. Sarajevo Business Forum.

Na ovogodišnjem SBF-u održat će se i panel “Diaspora, Sports, Arts, Culture & Creative Industry – Transforming Emotions into Investments“ na kojem će dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija biti razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.

- -

Koliko nekadašnji emigranti, danas vlasnici firmi, uspješni poslovni ljudi, mogu biti pokretači ekonomskih promjena i razvoja u zemljama iz kojih su potekli govorit će ugledni predstavnici biznisa iz dijaspore. Proslavljeni sportisti i umjetnici govorit će o značaju njihove uloge u jačanju imidža zemalja regiona Jugoistočne Evrope te koliko mogu biti uspješni promotori ulaganja u ovdašnje ekonomije.

Cilj je predočiti kako emocije ljudi iz dijaspore prema njihovim matičnim zemljama, uz poznavanje tržišta i potreba ulaganja, mogu biti iskorištene kao platforma za kreiranje novih poslovnih projekata, koji će ojačati privredu zemalja regiona, a njima kao investitorima osigurati isplativa ulaganja. Kako je sigurnost preduslov svakog ulaganja, poseban akcent bit će na razvoju institucija i metoda koje generalno mogu ojačati povjerenje investitora te o podršci koju mogu pružiti namjenski institucionalni fondovi.

Na ovom okruglom stolu očekuju se specijalna obraćanja ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, kao i Marca Dillarda iz Američkog State Departmenta. U ulozi moderatora bit će Samir Cerić, izvršni direktor Alpha Omega Group (UK/China) i Sanjin Arifagić, voditelj USAID-ovog projekta „Diaspora Invest Project and Platform, Bosnia and Herzegovina“.

Ovaj okrugli stol, koji je zakazan za drugi dan Foruma, okupit će i poznata sportska imena, među kojima su: bivši svjetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm, Robert Prosinečki, aktuelni selektor “A“reprezentacije BiH i Faruk Hadžibegić, nekadašnji proslavljeni igrač i fudbalski trener.

- -

Svoje učešće potvrdili su i poduzetnik Mirsad Ćatić, Hasan Šehović, predsjednik Kongresa dijaspore BiH, Maja Miljković, osnivačica i izvršna direktorica Zdrava Logika, Jan Zlatan Kulenović, aktivista za prava mladih u BiH i osnivač Munja.ba Incubator, Maša Čampara, osnivačica i izvršna direktorica eMediaPatch, Olivier Jarosz iz European Club Association (ECA), Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu u Australiji, Rudi Kesić, direktor Advantage Business Group iz Velike Britanije, Senad Nanić, glavni arhitekta Arhitektonskog Studija iz Hrvatske, Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo i drugi.

Sve informacije o ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu i detalji o registraciji dostupni su putem zvanične web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...