Do četvrtka razmišljaju o popuni Doma naroda FBiH: Šta je ambasador Wigemark predložio petorici lidera

Preporučujemo

Lideri SDP-a, SBB-a, Demokratske fronte, SDA i HDZ-a BiH u prisustvu članova Venecijanske komisije, američke ambasadorice u BiH Maureene Cormack i šefa Delegacije EU u BiH, ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka nastavit će u četvrtak razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

Tako imaju dva dana da razmisle i odrede se prema prijedlogu o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji im je prema informacijama Index.ba, iznio ambasador Wigemark.

- -

Wigemarkov prijedlog je da CIK BiH na osnovu postojećih zakonskih ovlaštenja donese odluku o raspodjeli mandata za Dom naroda F BiH, isključivo u okvirima Ustava F BiH. To znači, primjena popisa stanovništva iz 1991. godine, te pravilo da iz svakog kantona dolazi najmanje po jedan pripadnik konstitutivnih naroda, ukoliko se izabrani.

Upravo zbog ovakvog prijedloga, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnjeg sastanka da će se ići na „privremeno rješenje“, a Wigemark pojasnio da se „nastavilo razgovarati sa jednim konkretnijim pristupom, i konkretnijim rješenjima, koji će omogućiti provedbu izbora“.

Ono što je Wigemark danas predložio, još u januaru ove godine kao realnu opciju i rješenje za izlaz iz pat pozicije u koju se zapalo, za Index.ba iznio je politički analitičar dr. Slaven Kovačević.

- -

Podsjećanja radi, dr. Kovačević je prije pet mjeseci rekao da je implementacija izbornih rezultata moguća čak iako se ne izmijeni važeći Izborni zakon BiH.

– Ako odete na internet stranicu Centralne izborne komisije (CIK) i skinete prečišćeni tekst važećeg Izbornog zakona BiH u kojem su prekrižene odredbe koje je Ustavni sud BiH stavio van snage, tada ćete vidjeti dvije stvari.

Prva da kriterije za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH iz skupština kantona, utvrđuje CIK shodno članu 10.12A stav (1), a da za osnov moraju koristiti popis iz 1991. godine, kako to kaže preostali dio člana 20.16A dio stava (2) koji nije stavljen van snage (stavljen je van snage stav a-j).  Je li ovo dobro ili loše rješenje, dodaje on, probajmo ostati suzdržani, jer je to još uvijek važeća pravna norma, kazao je dr. Kovačević.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH od strane Borjane Krišto, u vezi važećeg Ustava FBiH ocijenio je tada besmislenom, jer Ustavni sud BiH ne može dva puta odlučivati po istoj stvari, a svojom je odlukom već ostavio važećim određene odredbe Izbornog zakona BiH.

Venecijanska komisija dala je mišljenje da je Wigemarkov prijedlog prihvatljiv, i u skladu sa postojećim zakonskim i ustavnim odredbama.

No,za predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića ovakav način izbora delegate nije bio baš prihvatljiv.

Čović bi da se ide na proporcionalnu zastupljenost, što ne bi bilo u skladu sa Washingtonskim sporazumom koji je jasno utvrdio paritet, u prvoj varijanti 10 +10, a nakon donošenja Odluke o konstitutvnosti to je za Dom naroda 17+17+17.

Osim što nije u skladu sa Washingtonskim sporazumom, Čovićev prijedlog popune Doma naroda bio je diskriminatoran i omogućio bio mu potpun kontrolu u ovom domu Parlamenta FBiH, te da u svojim rukama ima sve poluge vlasti. Također, on zagovara da se koristi popis iz 2013. godine.

Protiv takvog prijedloga je i OHR koji je prije desetak dana Ustavnog sudu BiH uputio svoe mišljenje u vezi sa apelacijom Borjane Krišto.

Mišljenje OHR-a se u mnogome razlikuje od stava HDZ-a BiH koji, koristeći se popisom iz 2013. godine, nastoji da izmijeni način izbora delegata u Dom naroda FBiH, tako što bi u pojedinim kantonima sa, recimo, bošnjačkom većinom, predstavnicima hrvatskog naroda bilo oduzeto pravo da iz kantonalnih skupština budu delegirani u Dom naroda. OHR smatra da je nužno da se i ubuduće koristi popis iz 1991. godine sve dok se u potpunosti ne implementira Aneks 7 Dejtonskog sporazuma.

(Edina Latif)

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...