Pročitajte završne riječi Tužilaštva KS-a u slučaju Sanjin Sefić

Preporučujemo

Tužiteljica Kantonalnog tužilatva Sarajevo Jasminka Knežević danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu iznijela završne riječi u Slučaju Sanjin Sefić, a gdje je Tužilaštvo KS-a tražilo izricanje maksimalne kazne zatvora za optuženog Sefića zbog saobraćajne nesreće koju je skrivio prije dvije godine.

Knežević je tokom svog iznošenja završnih riječi kazala kako je Tužilaštvo KS-a u potpunosti dokazalo da je Sanjin Sefić kriv te da je u noći 10. oktobra 2016. godine automobilom marke VW Golf VI  usmrtio studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selmu Agić i Editu Malkoč.

- -

Tužilaštvo KS-a traži maksimalnu kaznu zatvora za Sanjina Sefića

“Kantonalno tužilštvo je u potpunosti dokazalo da je Sefić kriv i to da se tereti za dva krivična djela – Izazivanje opće opasnosti i sigurnosti i Neukazivanje pomoći nakon saobraćajne nesreće. Dino Alić, Saud Nišić i Sara Sefić se terete da su pomogli S. Sefiću u bjekstvu i njegovom planiranju nakon izvršenja krivično djela. Brojni svjedoci, vještaci i druge stručne osobe su svjedočile u ovom predmetu te jasno dale svoje iskaze koji upućuju na noć 10. oktobra prije dvije godine i svi dokazi idu protiv Sanjina Sefića”, kazala je Knežević.

Još jednom je ponovila te u završnim riječima Tužilaštva KS-a u ovom predmetu, detaljno opisala šta se dogodilo 10. oktobra 2016. godine na raskrsnici u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne.

Sefić se tereti da je navedenog datuma, u večernjim satima u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći automobil Volkswagen Golf VI, prošao kroz crveno svjetlo brzinom od približno 105 kilometara na sat i tom prilikom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč.

- -

Nakon toga se udaljio s mjesta nesreće, čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. Saud Nišić tereti se da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

“Sefić se nedozvoljenom brzinom navedenom saobraćajnicom kretao kada je za na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, ne obrativši pažnju na dva pješaka koji su već prešli cestu u dužini od 7,50 metara, na obilježenom pješačkom prijelazu, kada je za pješake na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo, a koji su se kretali obilježenim pješačkim prijelazom od Zemaljskog muzeja prema Američkoj ambasadi.

On je tada, ne kočeći i ne smanjujući brzinu, prednjim dijelom automobila udario Selmu Agić i Editu Malkoč te nastavio kretanje, odbacivši ih 38 i 31 metar naprijed od mjesta udara. Nakon udara Selma je zadobila teške tjelesne povrede od kojih je preminula na mjestu nesreće, a Edita također teške tjelesne povrede usljed kojih je preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Iste noći u 21:35 sati, nakon što je prouzrokovao saobraćajnu nesreću, Sanjin Sefić se istom brzinom udaljio s mjesta nesreće, znajući da ostavlja bez pomoći povrijeđene osobe.

U vremenskom periodu od 22:30 sati 10. oktobra do 6:30 sati 11. oktobra 2016. Sanjin Sefić je, nakon bijega s mjesta nesreće, u ulici Grbavička broj 48., općina Novo Sarajevo, ostavio svoje vozilo, a potom u namjeri da izbjegne odgovornost i pobjegne van granica Bosne i Hercegovine, pozvao sestru Saru Sefić s kojom se i našao u Shopping centru Grbavica, nakon čega je ona pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića da dođu do njih, znajući da je Sanjin počinio teška krivična djela, piše radiosarajevo.

U navednom objektu su se našli u namjeri da Sanjinu omoguće bjekstvo iz BiH, a pri tome su koristili automobil Golf, vlasništvo M. A., kojim je upravljao Dino Alić, te su Sefića prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe u mjestu Rudo, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak inicijala G. P., s kojim je prešao granicu 11. oktobra 2016. godine u 6:36 sati.

Navedene osobe su omogućile Sefiću da napusti teritoriju BiH i postane nedostupan organima gonjenja, da bi, nakon toga, po dolasku u Sarajevo angažirali Sauda Nišića u namjeri da sakriju vozilo kojim su mu zajedno pomogli u bjekstvu, a koji im je, iako je znao da su Sara, Dino i Amar, gore pomenutim automobilom prevezli Sanjina i omogućili mu bjekstvo, pomogao tako što je navedeno vozilo sakrio iza svoje kuće na području općine Ilidža”, stoji u optužnici Tužilaštva KS-a.

Kako se nadalje navodi u optužnici Tužilaštva KS, pod tačkom 1. Sanjin se kao učesnik u saobraćaju nije pridržavao saobraćajnih propisa i time je ugrozio javni saobraćajdovodeći u opasnost živote ljudi, usljed čega je kod dvije osobe nastupila smrt. Zatim, pod tačkom 2. optužnice kao vozač prijevoznog sredstva ostavio bez pomoći osobe koje je povrijedio tim prijevoznim sredstvom, a pod tačkom 3. optužnice Sara, Dino i Amar su zajedno pomogli počinitelju kaznenog djela za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina zatvora.

Tužiteljica Knežević je nadalje kazala kako Tužilaštvo KS-a odbacuje nalaz i mišljenje vještaka odbrane Milana Vujanića, koji je prema njenim riječima,  u svojim iskazima bio pristrasan optuženom Sanjinu Sefića, a nikako objektivan te da nije radio u cilju istrage i svjedočenja na Kantonalnom sudu Sarajevu.

Nadalje je utvrđeno, prema iskazima Tužilaštva, da su pregledom vještaka i ljekara utvrđena vidna oštećenja na automobilu Golf VI i da se DNA poklapa sa žrtvama Selmom Agić i Editom Malkoč.

Nakon iznošenja riječi Tužilaštva, u sudnici su se obratili sestra Enesa Malkoč, Editina Sestra i Amir Agić, otac Selme Agić koji su također tražili maksimalne kazne zatvora za Sanjina Sefića i njegove pomače.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...