Prošle su 24 godine od pogibije 12 uposlenika OHR-a i UN-a kod Prokoškog jezera

preporučujemo

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je podsjetio na stradanje 12 kolega iz OHR -a i Ujedinjenih nacija koji su prije 24 godine poginuli u padu helikoptera kod Prokoškog jezera, u blizini Fojnice, saopćili su iz OHR-a.

“Ostajemo vječno zahvalni i nastavit ćemo njegovati sjećanje na naše voljene kolege koji su poginuli služeći miru i radeći na obnovi Bosne i Hercegovine – Peter Backes, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, Leah Melnick, Charles Morpeth, William Nesbitt, Marvin Padgett, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Georg Stiebler i ambasador Gerd Wagner. Danas im odajemo počast još jednom potvrđujući snažnu posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini”, rekao je visoki predstavnik.

U OHR-u su podsjetili da je 17. septembra 1997. godine 12 putnika poginulo kada se njihov helikopter srušio u gustoj magli u blizini Prokoškog jezera.

U helikopteru su se nalazile dvije delegacije – pet članova OHR -a i sedam članova Misije UN-a. Zvaničnici OHR-a bili su na putu za Bugojno kako bi se sastali sa lokalnim vlastima i razgovarali o ključnim pitanjima u vezi sa provedbom Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćili su iz OHR-a.

Najnovije

Šta se dešava u FSBiH: Još uvijek nisu objavljena imena sudija za meč Borac – Tuzla City

Zaostala utakmica 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Borca i Tuzla Cityja zakazana je sutra...