Prošlost na drugačiji način: “Stojadinom” bez klime kroz istoriju Jugoslavije

Preporučujemo

Nešto o historiji Jugoslavije može se saznati i vožnjom starim automobilima “zastavam 101”, što nudi turistička agencija u Beogradu, koja je sve popularnija među turistima jer na četiri točka omogućava “proživljavanje” iskustva od stvaranja do pada “stare Juge”, piše Anadolu Agency (AA).

Vožnjom starom “zastavom” kroz simbole Jugoslavije koji su ostali u Beogradu, agencija na autentičan način turistima dočarava kako je izgledao jedan tipičan dan Jugoslovena. Dvadesetosmogodišnji Mauro iz Utrehta u Holandiji odlučio je da se provoza starim automobilom, čuje muziku iz perioda Jugoslavije i sazna nešto o idealima, arhitekturi i istoriji države koja više ne postoji.

– Potpuno drugačiji ugođaj  grada

-Za turu je, kako ističe za AA, saznao preko interneta, odnosno video je na Trip Advisoru, ali je od mnogih prijatelja koje zanima jugoslovenska historija i njeno nasleđe čuo mnogo dobrih priča, zbog čega je i odlučio da tri sata tokom prve posete glavnom gradu Srbije izdvoji za ovu turu.”Posetili smo neke stare zgrade iz komunističkog vremena, išli smo u rezidentalne delove grada koji su izgrađeni u to vreme, i čuli mnoge dobre priče o istoriji. Veoma mi se svidela tura, jer mi je pomogla da bolje razumem Beograd i daje nešto dodatno. Možete da dođete u grad i posetite glavne znamenitosti, ali ovo je nešto potpuno drugačije”, navodi on.

Sa njim je pošao i njegov drug Martijn (28), takođe iz Holandije, koji je za turu i čuo od Maura.”On mi je preporučio ovu turu, jer ja ne znam dosta o istoriji Balkana i ratovima i zahvaljujući turi sam naučio više o tome. Ako vas zanima kultura i istorija, ovo je veoma dobar način da se to sazna”, kaže on.Martijn je probao i šlem iz tog perioda, a oprobao se i u vožnji stare “zastave” ili popularno zvanog “stojadina”.”Treba uhvatiti sve perspektive zemalja kako bi shvatio šta je ta zemlja i koja je njena istorija”, navodi Martijn, dodajući da bi svima preporučio ovu turu.

Agencija ima četiri ture Beogradom u ponudi, ali turisti uglavnom rezervišu dve – arhitektonsku, koja se bavi arhitekturom Novog Beograda i obuhvata obilazak kule Geneks, poznate kao Zapadna kapija Beograda, novobeogradskih blokova, Sava centra i Istočne kapije Beograda.

Druga tura je istorijska, obuhvata obilazak nekadašnjeg logora Staro sajmište, zgradu Palate Srbija, hotel “Jugoslavija” i posetu Titovom grobu u Kući cveća i objašnjava komplikovanu istoriju nastanka i raspada Jugoslavije, objašnjava u razgovoru za AA menadžerka agencije Yugotour Nina Ivanović.

– Autentični detalji –

“Trudimo se da bude jako autentično, nekada nas, kada rezervišu turu, pitaju da li je auto klimatizovan, a on naravno nije. Sve je veoma autentično, nemamo pojaseve pozadi, to im je jako čudno. Oni se nikada ne voze ovako starim automobilima i onda im je ovo kao neki vremeplov otprilike”, kaže Ivanović.

Kao zanimljivost ističe i to da ih je kontaktirao mladi bračni par koji su na dan venčanja rešili da iznajme “zastave” koje su vozile dve pionirke.”Mlada je iz Australije, mladoženja je iz Srbije i dolazili su neki gosti, rođaci iz Australije i onda su mislili da bi bilo interesantno da provozaju mladu i mladoženju i kumove i goste od crkve do restorana u ‘zastavama’, tako da smo okitili automobile cvjetićima i mašnama i dve naše devojke su vozile obučene kao pionirke i sve je bilo ukrašeno. To je bilo dosta interesantno ljudima sa strane, mahali su nam, pitali šta se dešava”, objašnjava Ivanović.

Na ideju za ovakve ture došao je vlasnik kompanije koji je iz Holandije, koji je prvo osmislio biciklističke ture Beogradom, a zatim u ponudu dodao i drugo prevozno sredstvo – automobil iz Jugoslavije. Ovakav način sve je popularniji među turistima, koji žele da saznaju više o komunizmu i osjete stari duh Jugoslavije.

“Sve je popularnije i popularnije. U početku smo imali samo jedan auto, a sada imamo sedam i broj tura raste, imamo više vodiča. Prethodnog mjeseca smo imali 30-ak tura, tako da se nadamo da će taj broj još više rasti”, zaključuje Ivanović.

Ovakve ture nude i preko agencije sa kojom sarađuju u Sarajevu.

Najnovije

Trenutni podaci CIK-a: Krišto vodi ispred Komšića

Prema podacima koji su trenutno dostupni na stranici Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto (HDZ) vodi za...