Prosvjetni radnici se okupili ispred Vječne vatre: Stop neodgovornim politikama

preporučujemo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) organizovao je danas protestni skup prosvjetnih radnika ispred Vječne vatre u centru Sarajeva.

Nakon okupljanja ispred Vječne vatre, prosvjetari su krenuli pred zgradu Vlade KS.

Iz Sindikata su naveli da su vidjeli četiri zaključka koja je usvojila Vlada KS ali smatraju da je riječ samo o obećanjima.

– Nigdje ukidanja birokratizacije. Nigdje reforme, nigdje ukidanja ušteda preko leđa učenika i radnika, nigdje Standarda po mjeri učenika i radnika koje smo predložili. Ali ima priznanje u prvom zaključku da Vlada ne poštuje potpisane akte, odnosno kolektivne ugovore – navodi se na web stranici Sindikata.

Na pozivu na protestni skup koji je bio polijepljen po ulicama Sarajeva navodi se da prosvjetni radnici traže:

– Ukidanje viška birokratizacije, provođenje kurikularne reforme, zaustavljanje mjera štednje “preko leđa” radnika i učenika, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka, potpuno poštivanje kolektivnih ugovora.

S druge strane, od ovog skupa ogradilo se Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola KS.

(M.I.)

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...