Protest roditelja djece s autizmom: Danas se mora donijeti rješenje!

Preporučujemo

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju jutros su se ponovo okupili ispred zgrade Vlade KS-a kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da njihova djeca ni danas nisu krenula u predškolsku ustanovu po programu EDUS-a.

Došli su kako bi napismeno dobili konačno rješenje, koje im se obećava nekoliko godina uzastopno, a od usmenih obećanja do sada se ispoštovalo vrlo malo. Zato će danas tražiti da se sazove vanredna sjednica Vlade i usvoje zaključci:

- -

1. Adekvatno i blagovremeno finansiranje osoblja koje unutar sistema radi direktno sa djecom po EDUS programu i uz EDUS superviziju do kraja kalendarske godine, prema već postojećim kalkulacijama, kao i budžetiranje punih plata za 2019.

2. Također se obavezuje da će svjetski priznatom ekspertu koji program vodi volonterski, dr. Nirvani Pištoljević, omogućiti nesmetan i neovisan rad te superviziju osoblja i upravljanje prema naučnim standardima, kao i naučno-istraživački rad, a sve u svrhu unapređenja obrazovnog sistema kroz povećanje stručnih kompetencija kadra.

3. Svoj djeci kojoj je nastavak EDUS programa u školskom uzrastu onemogućen jer su upućeni u redovne škole, obezbjediti asistente u nastavi.

– Organizacija EDUS sprovodi naučni program rada sa djecom s poteškoćama već od 2010. i pri tom je, svojim rezultatima, izazvala veliki interes kod roditelja, koji već više godina zaredom zahtijevaju zvaničnu podršku i sufinansiranje programa. Kako broj zainteresovanih porodica stalno raste i od 2016. prevazilazi već postojeće, ograničene kapacitete javnih ustanova, te zbog najboljeg interesa uključene djece, kao i činjenice da će ulaganje u predškolski uzrast značajno sniziti troškove rada s djecom u starijem uzrastu, neophodno je ovakav rad adekvatno i kontinuirano budžetirati, interresorno od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva zdravstva i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, bilo u okviru postojeće ustanove (Centar Vladimir Nazor), kao zasebnu ustanovu, ili kroz javno-privatno partnerstvo sa EDUS-om, objasnila je Sanela Lindsay, predstavnica EDUS-a i majka dječaka s poteškoćama u razvoju.

- -

Izvor: Oslobođenje

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...