Protesti u Indiji: Političari i policajci silovali te ubili djevojčicu

preporučujemo

Asifa Bano bila je osmogodišnja djevojčica u Indiji, sve do januara ove godine. Tada su je oteli muškarci iz dominatne Hindu sekte. Namamili su je u šumu, odveli u hinduistički hram gdje su je danima drogirali i silovali te ubili. Nekoliko policajaca je optuženo da su pokušali zataškati da se sve desilo, dok su ugledni političar ovog područja i policajci osumiječeni da su uradili ovo strašno djelo.

Uprkos tome, održali su se protesti u Indiji te su i slavne ličnosti dale podršku žrtvi ovog zločina. Sve ovo je odraz situacije u Indiji te sve češćeg seksualnog nasilja prema ženama i djeci, ali i religijskih tenzija te političke korupcije.

Zakon se promijenio u ovoj zemlji prije nekoliko godina i donio je dosta strožije kazne za zločine silovanja, ali je i dalje porazna činjenica da se u Indiji godišnje prijavi oko 40.000 silovanja žena i djevojčica.

Protesti su dali učinak te je nekoliko političara dalo ostavke.

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije

Sindikalisti napisali pjesmu Forti: “BiH bi bila veća 200 posto, da nam je u ratu Edin Forto ost’o…”

Nakon što je Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, sinoć optužio premijera KS...