Protesti u Istanbulu zbog povlačenja potpisa Turske s Istanbulske konvencije

preporučujemo

Žene u Istanbulu izašle su na ulice u subotu protestujući zbog odluke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se povuče iz Istanbulske konvencije, koja je stupila na snagu 1. jula.

Istanbulska konvencija ustanovilo je Vijeće Evrope 2011. godine s namjerom da spriječi nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

Demonstranti su se u subotu okupili na ulicama Istanbula kako bi izrazili bijes zbog vladine odluke da se Turska povuče iz mjere koja ima za cilj zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja. Turska je bila prva potpisnica konvencije 2011. godine, dajući joj ime po svom ekonomskom centru. Od tada je konvenciju zajedno s Evropskom unijom potpisalo 45 zemalja.

Erdogan je uredbom poništio ratifikaciju konvencije Turske 20. marta, a Turska će se službeno odreći članstva 1. jula.

“Ljudi se zaista boje da će njihova prava, koja su već danas na vrlo krhkoj tački u Turskoj, biti dodatno pogoršana i da će ih država štititi još manje”, rekla je novinarka Shona Bhattacharyya.

Ona kaže da su demonstranti odlučni da se nastave boriti do 1. jula i traže da se u parlamentu donese zakon kojim se osigurava daljnja zaštita prava žena.

Konvencija zahtijeva da države potpisnice istraže navode o nasilju i krivično gone odgovorne. Pored toga, potpisnici se slažu da promovišu rodnu ravnopravnost kroz zakonodavstvo i obrazovanje.

Kritičari strahuju da će se povlačenje dodati većem broju femicida u Turskoj. Samo u maju prijavljeno je 17 slučajeva potvrđenih femicida, a prijavljeno je još 20 sumnjivih slučajeva, prema studiji koju je objavila grupa za ženska prava Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu. Turska ne bilježi službene podatke o femicidima.

“Ova ubistva često prođu nekažnjeno”, rekao je Marc Pierini, gostujući naučnik iz Carnegie Europe. Zbog toga je Istanbulska konvencija bila tako “presudno osiguranje” za turske žene, rekao je.

U vrijeme kada je konvencija ratificirana, turski parlament pristao je djelovati na iskorjenjivanju nasilja nad ženama. Udruženje žena i demokracije (Kadem), čija je zamjenica predsjedavajućeg Erdoganova kći, također je u potpunosti podržala taj potez.

Međutim, stavovi o konvenciji od tada su se promijenili. Konzervativci u Erdoganovoj Stranci pravde i razvoja (AK stranka) sada tvrde da konvencija zapravo potiče nasilje potkopavanjem tradicionalnih turskih porodičnih vrijednosti.

Erdogan je svoje opravdanje u martu dodatno opravdao optuživanjem konvencije za “normalizaciju homoseksualnosti”.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...